london bridge

Operacija kraljičinog sprovoda uključivala je pet tisuća policajaca, najveću blokadu vozila ikada, ali cijena svega još uvijek je nepoznanica

24.09.2022 u 11:23

Bionic
Reading

Časnica zadužena za koordinaciju pogreba kraljice Elizabete II. i 10 dana dugo razdoblje nacionalne žalosti, operaciju London Bridge opisala je kao „ogroman uspjeh“

Za ceremonijalne događaje povodom smrti kraljice u trajanju od 10 dana angažirano je više od 5000 policajaca iz cijele Britanije.

Broj policajaca angažiranih za podršku događanjima u Škotskoj, Londonu, Windsoru i Norfolku činio bi petu najveću policijsku silu u Engleskoj i Walesu, s desecima tisuća policajaca dodatno angažiranih za događanja na lokalnoj razini.

Policijska dužnosnica Lucy D'Orsi, zapovjednica za operaciju London Bridge, kazala je da je „Iz policijske perspektive, to bio ogroman uspjeh“.

  • +12
Članovi kraljevskih obitelji na sprovodu u Londonu Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Ono što ovu operaciju čini drugačijom od onih koje rutinski provodimo je to što nije bilo ranije obavijesti, ona je počela kada smo saznali za smrt Njezinog Veličanstva i to je čini bitno različitom od bilo koje druge operacije", kazala je.

Dodala je i da je „prerano za reći“ koliki su troškovi operacije, koja je najveća ikada zabilježena ceremonijalna policijska operacija.

D'Orsi je rekla da je operacija uključivala „najveću blokadu vozila ikada“, s brojnim blokadama vozila kojima je spriječen ulazak na ceste u centru Londona poput The Malla.

„Nažalost, u prošlosti smo bili svjedoci terorističkih napada u kojem su vozila korištena kao oružje, stoga je bilo važno osigurati da su ta područja zatvorena kako bi javnost bila sigurna“, kazala je.

  • +40
Poznati na sprovodu kraljicu Elizabete II. Izvor: Profimedia / Autor: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

U ceremoniji je tijekom 10 dana žalosti sudjelovalo oko 650 službenika za zaštitu, službenika s vatrenim oružjem i naoružanih hitnih vozila, s više od 500 specijalističkih timova za potragu obučenih da pretražuju ključne znamenitosti i zgrade u kojima se okupljaju gomile.

Angažirano je i više od 50 policijskih pasa obučenih za otkrivanje eksploziva i vatrenog oružja.

Dan kraljičinog pogreba bio je najveća dosad zabilježena operacija metropolitanske policije, čime su nadmašene policijske operacije vezane za ceremonije otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara u Londonu 2012.