načelnici u saboru

'Općine zbog niskih plaća teško zapošljavaju kvalificirane osobe'

07.02.2024 u 15:31

Bionic
Reading

Saborski zastupnici, koji su i općinski načelnici, upozorili su u srijedu da zbog niskih plaća vrlo teško u svojim jedinicama uspijevaju zaposliti kvalificirane osobe

U pravilu se na raspisani natječaj javi jedna osoba, nekad čak ni jedna, nekad eventualno dvije, kazao je Tomislav Okroša (HDZ), načelnik općine Dubrava u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi.

Pripisao je to materijalnim uvjetima koji im se nude, ali i povećalu pod kojim rade lokalni službenici.

Kod zapošljavanja, za mnoga radna mjesta nema interesa, posebno visokoobrazovanih ljudi, npr. inženjera, dodao je Tomislav Klarić (HDZ).

Plaće moramo urediti, one su jednostavno premale, rekao je Dražen Srpak (HDZ), gradonačelnik Murskog Središća.

Žalosti činjenica da Vlada nije predložila izmjene zakona o plaćama lokalnih službenika, jer je time pokazala da je majka za 240 tisuća službenika u državnoj i javnoj upravi, a maćeha ovima u lokalnoj samoupravi kojih ima 20-ak tisuća, kazala je Sanja Udović (SD).

Donošenje zakona o državnim službenicima i plaćama u državnoj i javnim službama bio je prvi korak, a drugi će biti da Vlada i resorno ministarstvo pokrenu postupak izmjene Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi za znatno manji broj službenika i namještenika, naglasio je državni tajnik Ministarstva pravosuđa Sanjin Rukavina.

Socijaldemokrati žale i što se izmjenama Zakona nije uredila „svojevrsna“ zaštita službenika i namještenika.

Oni su često izloženi verbalnim pa i fizičkim napadima stranaka, nailaze na vrlo neugodne situacije, kazala je Udović, spominjući kao primjer komunalne i prometne redare.

Iako smatra da se predloženim izmjenama rješavaju neke nedoumice, Damir Bajs (Fokus) istaknuo je da i dalje postoji niz dvojbi, npr. nedorečen je dio koji govori o načinu i rokovima donošenja Pravilnika o unutarnjem redu upravnih tijela općina, gradova i županija.

Za one koji rade u lokalnoj samoupravi to je bitno, moraju znati tko ih donosi, kada stupaju na snagu i na koga se pravilnici odnose, kazao je.

HDZ je zadovoljan Vladinim prijedlozima, a Klarić je posebno apostrofirao mogućnost rada lokalnih službenika do 67. godine života, funkcionalno spajanje jedinica i mogućnost da jedan djelatnik obavlja zajedničke poslove za dvije ili tri jedinice.

Predloženim izmjenama propisuje se obveza polaganja državnog ispita odgovarajuće razine službenicima i namještenicima upravnih tijela općina, gradova i županija te rokovi za polaganje i posljedice ako to ne učine na isti način kako je to uređeno za državne službenike.

Dodatno se uređuje imenovanje privremenog pročelnika upravnog tijela, predlaže donošenje etičkog kodeksa za lokalne službenike i namještenike, omogućuje rad na izdvojenom mjestu, rad na daljinu i u nepunom radnom vremenu, što su zastupnici pozdravili.