hrvatski korijeni

Općina Konavle i grad Watsonville potpisali sporazum o suradnji

27.02.2019 u 12:05

Bionic
Reading

Sporazum o suradnji potpisali su Općina Konavle i grad Watsonville u Kaliforniji (SAD) u kojem su početkom 20. stoljeća više od 20 posto stanovništva činili Hrvati podrijetlom iz Konavala, a dvije jedinice lokalne samouprave surađivat će na području obrazovanja, kulture, sporta i gospodarstva, izvijestili su u srijedu iz Općine Konavle

Sporazum o suradnji potpisali su u utorak u gradskoj vijećnici Watsonvillea zamjenik načelnika Općine Konavle Ivo Radonić i gradonačelnik Watsonvillea Francisco Estrada.

Dvije jedinice lokalne samouprave obvezale su se na suradnju i razvitak prijateljstva, posebice suradnjom i razmjenom u obrazovanju, programima koji su namijenjeni djeci i osobama s posebnim potrebama, u kulturi, sportu i podupiranju gospodarske suradnje, navodi se u priopćenju.

Zamjenik načelnika Općine Konavle, Radonić izjavio je kako su brojni Konavljani ostavili dubok trag u Watsonvilleu te postali ponosni Amerikanci, pritom ne zaboravivši svoje hrvatske korijene.

Watsonville je grad s oko 50 tisuća stanovnika smješten u Pajaro Valleyu u pokrajini Santa Cruz, a brojni stanovnici koji su podrijetlom iz Konavala i danas održavaju snažne veze sa svojim korijenima u Konavlima. Potpisivanju sporazuma prethodilo je pismo namjere konavoskog načelnika Boža Lasića Gradskom vijeću Watsonvilla, u kojem je istaknuo kako je veliki broj Konavljana krajem 19. i početkom 20. stoljeća emigrirao u SAD, a najveći ih se broj naselio upravo u Watsonvilleu.

Svečanosti potpisivanja sporazuma o prijateljstvu, uz predstavnike Općine Konavle, nazočili su i članovi Gradskog vijeća Watsonvilla, brojni uglednici iz društvenog života Watsonvillea te brojni stanovnici Watsonvilla podrijetlom Hrvati iz Konavala. Predstavnici Općine Konavle borave u Watsonvillu na poziv organizacije SACO i obitelji Iva Basora, a 25. veljače nazočili su i svečanosti u povod 40 godina osnutka organizacije SACO, koja okuplja i brojne potomke Konavljana.