SOCIJALNI NEMIRI

Opći štrajk u Francuskoj, zastoji u prometu

19.03.2009 u 15:02

Bionic
Reading

Zračni i željeznički promet u četvrtak ujutro u Francuskoj bio je u zastoju zbog općeg štrajka kojim sindikati traže povišicu plaće i veću državnu potporu zapošljavanju.

Vlada "mora pristati na nove pregovore sa sindikatima polazeći od zahtjeva koje smo iznijeli početkom godine", a obuhvaćaju "zapošljavanje, kupovnu moć, ulaganja i javnu politiku", rekao je Bernard Thibault, glavni tajnik najvećeg francuskog sindikata CGT-a.

Što se tiče zračnog prometa bilo je manjih zastoja u pariškoj zračnoj luci Orly, gdje je otkazano nekoliko letova. Glavna uprava za civilno zrakoplovstvo (DGAC) predvidjela je zastoje u zračnom prometu "na cjelokupnom teritoriju" zbog prekida rada kontrole letenja.

SNCF (francuska željeznica), gdje je štrajk počeo u srijedu navečer povlačenjem noćnih vlakova iz prometa, objavio je pak da u željezničkom prometu ima zastoja, i to najviše na području Pariza i okolice.

Štrajk se održava na poziv francuskih sindikata koji očekuju da će odaziv biti bolji nego 29. siječnja, kada su diljem Francuske okupili između 1 i 2,5 milijuna prosvjednika. Najveći prosvjedni skup održat će se u Parizu, s početkom u 14.00 sati po srednjoeuropskome vremenu.

Velika većina Francuza podupire ovaj štrajk: 78 posto misli da je on "opravdan", prema anketi objavljenoj u utorak.