NE ZNA ŽUPANIJA ŠTO RADI DRŽAVA

Opći kaos: Jovanović uskratio putne troškove, a profesori ih svejedno dobivaju?!

05.12.2013 u 16:25

Bionic
Reading

Suprotno najavi ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, svi srednjoškolski profesori u Splitsko-dalmatinskoj županiji u prosincu će ipak dobiti svoju naknadu za prijevoz i putne troškove. U samoj Županiji nisu se mogli načuditi informacijama koje stižu iz Zagreba, jer su na račun srednjih škola već dostavili oko 900 tisuća kuna za ovu svrhu

'Ti troškovi pokrivaju se iz decentraliziranih sredstava koje Ministarstvo znanosti nama dostavlja, već se nalaze u našem proračunu i proračunu države, te nema apsolutno nikakvog razloga da ne budu isplaćeni ljudima', objasnio je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport u Splitsko-dalmatinskoj županiji Zdravko Omrčen. Po njegovim informacijama, većini profesora taj novac već je trebao sjesti na račun!

'Uplatili smo novac jer uopće nismo dobili obavijest da to ne bismo trebali napraviti', kaže Omrčen.

Razgovarali smo s dijelom profesora u splitskim srednjim školama koji se također čude Jovanovićevoj najavi, no većina nije željela istupati javno. Ohrabrio se tek Boris Delić iz Škole likovnih umjetnosti, koji smatra da je i sama najava odgođenog isplaćivanja putnih troškova vjerojatno 'spin' kojim bi se trebala skrenuti pozornost s najavljenog donošenja dvaju zakona ključnih za položaj radnika i javnih službenika. Jedan je, dakako, Zakon o radu, a drugi Zakon o plaćama javnih službenika.

'Nitko ne zna u koji bi platni razred trebao potpasti i na kraju se sve svodi na to da Vlada svojom uredbom to određuje', upozorava Delić, inače i sindikalni povjerenik u ovoj školi.

Opća konfuzija nastala je nakon Jovanovićeve objave navodno kratkotrajnog reza, jer u proračunu njegova ministarstva nema dovoljno novca za pokriti sve troškove do kraja godine. Kako tumači pročelnik Omrčen, na koncu ispada da će Splitsko-dalmatinska županija kreditirati državu - ako se zbilja ostvari obećanje da će sredstva za prijevoz biti uplaćena u siječnju. Neke škole čak su iz svojih vlastitih sredstava odlučile isplatiti prijevoz za profesore koji se nisu nalazili u proračunu pa se nadaju da će im rebalansom to biti refundirano.

Sam Omrčen i dalje je vrlo skeptičan oko daljnjih Jovanovićevih poteza jer, kaže, već ima negativna iskustva s ministrom 'čiji suradnici uopće nisu uključeni u problematiku školstva': Ministarstvo već duguje oko devet milijuna kuna za tri mjeseca troškova prijevoza srednjoškolaca, što je po potpisanom ugovoru trebalo biti isplaćeno prijevoznicima. Županija je pokrila jedan mjesec, no problemi su još uvijek tu, a tvrtke sve teže dišu.

Učitelji i nastavnici iz osnovnih škola nisu te sreće i njihove plaće isplaćuju se direktno iz Državnog proračuna - tako da će svoju naknadu za prijevoz i putne troškove oni vjerojatno dočekati najranije u siječnju.