SMIRIVANJE SITUACIJE

Opasnosti od poplave nema, vodostaji padaju

29.10.2012 u 13:36

Bionic
Reading

U ponedjeljak su vodostaji svih rijeka u Hrvatskoj u opadanju, danas se očekuje prestanak ili smanjivanje oborina, dok sutra malo kiše može pasti tek na sjevernom Jadranu, stoga je opasnost od poplava definitivno iza nas

Tijekom nedjelje praćeno je stanje vodostaja rijeke Save, posebno zbog najave Hrvatskih voda koje su primile upozorenje Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) da se očekuje vodeni val. Stoga su Hrvatske vode jučer uvele redovne mjere obrane od poplava na više dionica zbog porasta vodostaja na vodomjeru Jesenice i Jankomir. Jučer su ukinute izvanredne mjere za riječko područje te redovne mjere na dionici Kupe Mali sliv – Gorski kotar.

Vodostaj rijeke Save kod Jesenica u 20 sati iznosio je plus 430 centimetara te još nema razloga za proglašenje izvanrednih mjera zaštite od poplava u Zagrebu koje se proglašavaju kada vodostaj rijeke Save dosegne plus 470 centimetara, doznaje se večeras u Centru za obranu od poplava.

Jučer je Savom prošao i vrhunac vodenog vala iz Slovenije, a u Centru za obranu od poplava su prema izmjerenom vodostaju zaključili da nema razloga za proglašenje izvanrednih mjera obrane od poplava.

Očekuje se i daljnje smirivanje situacije s obzirom da se u ponedjeljak bilježi opadanje svih vodostaja, a i najavljen je prestanak oborina.