uznemirujuće SPOZNAJE

Opasnost od indijskog soja u Britaniji na 'zabrinjavajućoj' razini, otkriveno 48 žarišta

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 07.05.2021 21:59
  • Objavljeno 07.05.2021 u 21:59
Britanija / Ilustrativna fotografija

Britanija / Ilustrativna fotografija

Izvor: EPA / Autor: ANDY RAIN

Public Health England (PHE), agencija britanskog ministarstva zdravstva, proglasila je tzv. indijski soj koronavirusa, B.1.617.2, 'zabrinjavajućom varijantom' dok se zaraza nastavlja širiti dijelovima Velike Britanije. Riječ je o jednoj od tri vrlo slične varijante koronavirusa, prvo detektiranih u Indiji. Ostale dvije su B.1.617.1 i B.1.617.3

Navedene varijante zabrinjavajuće su jer imaju jednu ili dvije mutacije u proteinu šiljka - ovisno o varijanti - za koje se misli da mogu pomoći virusu u izbjegavanju imunosnog odgovora organizma i učiniti ga zaraznijim, piše Guardian.

B.1.617.2, poznat i kao VOC-21APR-02, izaziva posebnu zabrinutost zbog naglog porasta broja slučajeva u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Prema dokumentima koji su iscurili iz PHE-a, Guardian je u četvrtak doznao da je identificirano 48 žarišta soja B.1.617.2, uključujući ona povezana sa srednjim školama, ustanovama za starije osobe i vjerskim okupljanjima. U nekim zajednicama došlo je internog prijenosa zaraze.

Dokumenti su otkrili i da je aktualni rizik po javno zdravstvo zbog ove varijante 'visok', kao i da je ta varijanta na redu da bude klasificirana kao 'zabrinjavajuća'. Soj je prethodno označen kao 'varijanta pod istragom', a takva oznaka daje se u slučajevima potencijalno zabrinjavajućih varijanti.

U međuvremenu, PHE je potvrdio novu klasifikaciju, dodajući da je prema dosadašnjim spoznajama B.1.617.2 u najmanju ruku podjednako prenosiv kao i 'britanski' soj B.1.1.7.

Dr. Deepti Gurdasani, klinički epidemiolog i predavač na Queen Mary University of London, naveo je da se B.1.617.2. 'širi veoma rapidno' i da bi prema sadašnjem ritmu 'lako mogla postati dominantna varijanta u Londonu do kraja svibnja ili početkom lipnja'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!