BESPLATNI MMORPG-OVI

Online svijetovi koje ne morate plaćati

25.11.2013 u 13:18

Bionic
Reading

Doživite svijet masivnog multiplayera bez da platite (skoro) ijednu kunu

Besplatni masivni multiplayer. Zanimljiv koncept, zat ne? Prava šteta što, barem u svojem osnovnom obliku, takvo što ne postoji. Ili bar do danas ne egzistira model koji na neki način zarađuje novac, a barem malo ne šteti igračevoj interakciji sa virtualnim svijetom. Potpuno besplatni masivni multiplayer, realno, još nije izmišljen. Postoje igre koje se u nekom trenutku plaćaju, ali dobrim dijelom dopuštaju igraču da radi kako mu je volja. Najbolji primjer užasno loše orkestriranog "besplatnog" MMO-a svojevremeno je bio Allods Online, fantastično osmišljena i oslikana Ruska steampunk ekstravaganca u kojoj ste (među ostalim) morali za pravi novac kupovati hranu vlastitom konju ne bi li isti uginuo od gladi.

 

 

Microtransaction Online

 

 

Apsolutno besplatni masivni multiplayer koji ima standarde World of Warcrafta ne postoji iz jednog jedinog razloga - održavanje živog i dinamičnog virtualnog svijeta košta puno novca. Prije su se takvi sustavi financirali mjesečnom pretplatom. I iskreno, to i danas rade. Međutim, ako masivne multiplayere mislite igrati besplatno, mi vam skoro garantiramo da neki njihovi dijelovi to jednostavno neće biti. Igre se moraju nekako financirati, a na vama je hoćete li u jednom trenu kupovati hranu za svojeg konja ili "specijalne kristale" kako biste u potpunosti uživali u igri koju ste navodno besplatno downloadali. Međutim, nitko ne kaže kako se među gomilom igara ne mogu naći one čije se mikrotransakcije minimalno upliću u iskustvo igranja.

 

 

Što Extra Credits misli o mikrotransakcijama?

 

 

Jedna od njih i vjerojatno jedan od naših favorita je Tera. Ne samo zbog toga jer se radi o hibridnom masivnom multiplayeru sa maštovito odrađenim svijetom, zanimljivim PvPom i prekrasnom grafikom. Glavni razlog su umjerene mikrotransakcije. Makar igrači s pretplatom imaju više nego očitu prednost nad onima koji igru misle igrati besplatno, autori su se potrudili i tu razliku učinili relativno bezbolnom. Kažemo relativno jer mikrotransakcije odnosno plaćeni sadržaj igraču daju statističku prednost u igri. Na naše oduševljenje, dobar dio plaćenog sadržaja su uglavnom estetske izmjene, kao i mogućnost kupovanja posebnih kućnih ljubimaca. Sve u svemu, ako ste mislili nabaviti doista lijep masivni multiplayer i ne potrošiti niti kune na njega, Tera je vjerojatno najbolji kandidat za to. Mislim, nakon agonije sa Allodsima, Tera je mila majka.

 

 

 

 

Druga igra koja spada u omraženi F2P MMO žanr je akcijom nabijeni Dragon Nest. Makar je izdan sa strane Nexona, koji je općenito poznat da Evropu tretira kao gamersko smetlište, ovaj naslov predstavlja relativno dobar primjer besplatnog masivnog multiplayera. U slučaju da niste igrali igre poput Vindictusa, recimo kako se radi o nečemu što jako podsjeća na akcijske avanture. Igra se uglavnom koncentrira na epske akcijse bitke protiv velikih bossova i intenzivan PvE sadržaj, što je za nijansu drukčije od igara na koje smo navikli. Dragon Nestov vizualni štimung je također šarmantan, čime se do neke mjere ublažava činjenica da igra ima dosta jaki sustav mikrotransakcija. Dodatni slotovi u inventaru, ekskluzivna oružja kao i kozmetičke izmjene glavni su načini financiranja ove igre, pa ako ste spremni iskeširati par kuna za još jednan džep u jakni, samo naprijed.

 

 

 

 

Sjećate li se Grand Theft Auto Onlinea? APB Reloaded je oživljeni moderni RPG kojeg je iz grotla propasti izvukao Gamersfirst. Igra je zanimljiva upravo zato jer umjesto fantasy okružja koristi moderno doba gdje gomile ljudi jurcaju okolo u brzim autima i međusobno si prazne šaržere u čelo. APB je u originalu trebao biti igra sa velikim brojem mikrotransakcija, no u svojoj novoj inkarnaciji, to je reducirano na minimum. Drugim riječima, ako se odlučite njime pozabaviti, velike su šanse da vam transakcije unutar igre neće cijelo vrijeme visiti nad glavom. Ako odlučite malo dublje ući u igru, vaš susret sa dotičnima biti će neizbježan, no na to smo već navikli, zar ne?

 

 

pfff

 

 

Međutim, ako baš želite igrati najpopularniji i objetivno najbolje odrađeni masivni multiplayer kojeg, igrom slučaja, ne trebate plaćati, ne tražite dalje od Aiona. Ovaj NCSoftov MMO svojevremeno je imao isti platni model kao WoW, no s vremenom je prebačen u F2P. Danas ima kultni status, te po mnogim gamerima spada među najbolje predstavnike žanra. Igra ima istančani anime štimung, pa ako ne padate na takve stvari, moguće je da će vas Aionov vizualni štih malčice odbiti. Također, zadnji put kada smo ga posjetili, imao je questove u kojima ste morali grindati kao krajnji debil, što je općenito poznata stvar kod korejskih igara. Međutim, očigledno je kako su igrin PvP model, kao i više nego solidno dizajnirani svijet uspjeli privući mnogobrojne gamere. Kao igra koja spada u kanon "nečega što nije WoW, a besplatno je", Aion zaista ima malo prave konkurencije.

 

 

 

 

Posljednji visokobudžetni naslov koji vam predlažemo da isprobate definitivno je Trion Worldsov "WoW killer" Rift. Osim što je smješten u zanimljivo koncipirani fantasy setting u kojemu međudimenzionalni portali određuju kako izgledaju različiti dijelovi mape, on ima jednu zanimljivu osobinu. Rift je u originalu rađen u modelu pretplate, što znači da su mu produkcijske vrijednosti zaista iznad standarda. Minus je u tome što dostupne mikrotransakcije imaju čudno vrijeme objava, što je u posljednje vrijeme glavni korisnički prigovor. Inače se radi o sasvim solidno odrađenoj igri koja, makar više nije temeljena na pretplati, nudi solidno iskustvo bez prečestog zadiranja u gamerski džep.

 

 

Besplatni smo! :)

 

 

Možda je ovo dosta banalan način završavanja još jedne teme, no sve što možemo na kraju reći je "Nema za džabe ni kod stare babe". Kao što vidite, besplatni masivni multiplayeri su u principu priče sa dva lica. Njihovi platni modeli nisu tu zato da vam upropaste igru, već da financiraju njhezin naslov. Nekima je "besplatno igranje" donjelo milijune (khm, Riot), neki s njime održavaju servere i rade novi sadržaj. Poanta je da masivni multiplayeri, kao što smo to već petsto puta rekli, zahtjevaju vaš novac. Koliko su uspješni u tome da ga izvlače od vas, nažalost je i pitanje njihove egzistencije. Naravno, izbor masivnih multiplayera koje ne morate plaćati seže dalje od ovog članka, te vas ovom prilikom pozivamo da svoje favorite definitivno spomenete u komentarima i na našoj facebook stranici.