KRIZA U ITALIJI

Online glasanje M5S moglo bi spriječiti formiranje talijanske vlade

29.08.2019 u 20:12

Bionic
Reading

Članovi populističkog Pokreta pet zvijezda (M5S) u idućih će nekoliko dana na mrežnim stranicama glasati o ulasku u koaliciju s lijevo centrističkom Demokratskom strankom (PD), a procjene pokazuju da će ishod glasanja biti neizvjestan

Antisistemski objavio je da će, prije potpisivanja koalicijskog sporazuma s PD-om, sporazum morati potvrditi članovi stranke online glasanjem, kako bi se ispoštovala izravna demokracija, za koju se zalaže M5S.

Datum glasanja nije poznat, ali će se održati unutar nekoliko idućih dana na internetskoj platformi M5S-a Rouusseau, nazvanoj po filozofu prosvjetiteljstva i zagovorniku izravne demokracije.

Ishod glasanja daleko je od izvjesnog. Mnogi članovi M5S-a smatraju PD simbolom koruptivnog talijanskog establišmenta, protiv kojeg je M5S pokrenuo borbu prije deset godina.

Istraživanje agencije Winpoll, objavljeno u nedjelju, pokazuje da 43 posto birača M5S-a podržava koaliciju s PD-om, 22 posto ih želi prijevremene izbore, 16 posto se zalaže za novu koaliciju s krajnje desnom Ligom, a 19 je posto neodlučnih.

Članovi M5S-a često su online glasanjem odlučivali o ključnim pitanjima.

Tako su članovi stranke online glasanjem izabrali trenutnog vođu Luigija Di Maija, a na isti su način odlučili ući u koaliciju s Ligom.

"Ne osjećam se ugodno jer ne postoji jasno identificirana treća strana koja kontrolira glasove i jamči njihovu autentičnost", rekao je David Puente, računalni stručnjak koji je radio za tvrtku Casaleggio Associati, koja je upravljala izvornom mrežnom stranicom M5S-a.

Članovi su većinom potvrđivali odluke vodstva stranke, ali postoje i iznimke.

Tako su 2014. članovi glasali protiv ukidanja zakona kojim ilegalna imigracija postaje kazneno djelo, iako je tadašnjii vođa Beppe Grillo bio protiv toga.