Mario Perčina

'Oni koji su se cijepili i preboljeli covid vjerojatno će biti imuni idućih nekoliko godina, a ukidanje covid potvrda bila bi sad politički kriva odluka'

08.02.2022 u 11:43

Bionic
Reading

Najbolji način za stjecanje ukupnog imuniteta na koronavirus je cijepljenje i zatim preboljenje prirodne bolesti, građani koji su se cijepili i preboljeli najvjerojatnije će biti imuni idućih nekoliko godina, smatra dr. Marijo Parčina, epidemiolog i mikrobiolog iz Sveučilišne bolnice u Bonnu

'Omikron oblak' u Hrvatskoj je epidemijski eksplodirao, što je bilo očekivano s obzirom na cijepljenost od oko 55 posto, istaknuo je Perčina gostujući na HTV-u.

'Samo cjepivo ima po sebi jako dobar stupanj zaštite od infekcija omikronom, čak i do 70 posto nakon booster doze. Booster dozu u Hrvatskoj je primilo 15 posto stanovništva. Ako bismo usporedili to i povukli paralele s nekim drugim europskim zemaljama, kao što je Njemačka, gdje je to 54 posto, odnosno Danska, gdje to iznosi 62 posto, onda nam postaje jasno zašto su se dogodile oprečne stvari kroz Europsku uniju - zašto se Njemačka odlučila za smanjenje dužine potvrde za infekciju na 90 dana, certifikat preboljenja vrijedi samo 90 dana, njegova je dužina skraćena; zašto Danska ukida sve mjere, oni kompletno ukidaju mjere, samo ulazne i izlazne mjere iz države opstaju i dalje; a zašto se u Hrvatskoj događa situacija kakva se događa', rekao je Parčina.

Komentirajući one koji su se zarazili koronavirusom unatoč preboljenju i cijepljenju, Parčina je objasnio kako su koronavirusi 'majstori u izazivanju bolesti', a da ne ostave dugoročni imunitet. 'Bit je virusa da vas proba zaraziti u jednoj respiratornoj sezoni, to je u nas zimska sezona, čak i do dva puta', rekao je Perčina.

'Nama su u biti najbolji način za ukupnog imuniteta oni građani koji su se odlučili cijepiti, jednom dozom, drugom, pa čak i trećom dozom, i koji su onda preboljeli prirodnu bolest. Cijepljenje prvom, drugom i trećom dozom kod tih je građana osiguralo samo jednu stvar, a to je da se zaštite od teških oblika bolesti. I također, ne samo teških oblika bolesti, nego i u određenim fazama između cijepljenja da se zaštite od same infekcije i simptomatskih oblika bolesti. Onog trenutka u kojem su oni dobili simptomatsku bolest na cijepnoj podlozi zaštitili su se od teških oblika bolesti, razvili su respiratornu infekciju na svojim sluznicama, što je dalo praktično ono što im cjepivo nije moglo dati. A cjepivo im nije moglo dati tu takozvanu sluzničku zaštitu. Oni sada praktično nakon preboljene prirodne infekcije imaju sluzničku zaštitu i takvi građani su najvjerojatnije imuni idućih nekoliko godina', objasnio je Parčina za HRT. Smatra da bi bila 'politički kriva odluka ukidanje covid potvrda na podlozi cijepljenosti od 55 posto dvjema dozama, odnosno 15 posto busteriranjem'.

Podsjetio je da smo jedna od najlošijih zemalja po cijepljenosti u EU-u te da su u regiji Balkana od nas lošiji samo BiH i Crna Gora. Srbija je bolja od nas, Slovenija je daleko bolja od nas. Stoga, smatra Perčina, potpuno ukidanje mjera kod nas i dalje ne dolazi u obzir.

  • +10
Cijepljenje na Velesajmu Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić