KARAMARKO O ANONIMKAMA

'Oni koji govore da je MUP radio samoinicijativno obmanjuju javnost'

09.06.2011 u 20:37

Bionic
Reading

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko izjavio je danas da obmanjuju javnost oni koji govore da je MUP samoinicijativno proveo nadzor vezano uz anonimne prijave protiv saborskog zastupnika i nekadašnjeg riječkog gradonačelnika Slavka Linića, a nije htio komentirati privođenje varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka jer je riječ o 'uskočkom predmetu'

Karamarko je danas novinarima, upitan za komentare oporbe da DORH u Rijeci nije izdao nikakav zahtjev za postupanje po pitanju anonimnih prijava protiv Linića, te da je on kao ministar unutarnjih poslova obmanuo javnost rekavši da je policija dobila nalog od DORH-a, kazao kako to nije točno.

'To nije točno i koristeći istu terminologiju, rekao bih da oni koji to govore obmanjuju javnost', rekao je Karamarko i naglasio da je MUP 21. veljače od DORH-a dobio takav zahtjev.

U njemu kažu, dodao je, da ocijenimo anonimne predstavke i postupimo po Zakonu o policiji, a nakon oko 20-ak dana čak su tražili i izvješće što je poduzeto, naglasio je Karamarko.

'Za policiju je to vrlo jasan tekst. Možemo to dovoditi u pitanje, međutim, postoji još nešto što je vrlo važno, a to je da je, po zakonu o DORH-u, sam DORH trebao učiniti taj prvi korak ocjene, rekao bih, kvalitete tog teksta. Prema tome, odbacujem takve optužbe', rekao je Karamarko.

Upitan, pak, za komentar izjave saborskog zastupnika Slavka Linića, da se 'pravda zove HDZ', odgovorio je kako za komentar treba pitati Linića. 'To ćete morati njega pitati da prokomentira, to mi je jedna dosta maglovita, nejasna, formulacija', rekao je Karamarko.

Upitan za ocjenu odvjetnika bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, Ante Nobila da je ravnatelj policije Oliver Grbić trebao biti podvrgnut 'detektoru laži' vezano uz njegovo navodno predlaganje HDZ-ovim zastupnicima da pišu anonimne prijave protiv oporbenih zastupnika, Karamarko je odgovorio kako je unutarnji nadzor MUP-a kvalitetno obavio svoj posao. MUP je prekjučer izvijestio da unutarnja kontrola MUP-a nije pronašla dokaze koji bi potvrdili tvrdnje Polančeca da je Grbić predlagao pisanje takvih anonimnih prijava.

'Naš unutarnji nadzor obavio je posao vrlo kvalitetno i nitko nam neće nametati nekakvu svoju tehnologiju u našem poslu', rekao je Karamarko novinarima nakon današnje sjednice Vlade.

Karamarko je, na upit novinara, potvrdio da zna o čemu se radi vezano uz privođenje varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, ali da ne može o tome govoriti jer je riječ o uskočkom predmetu. 'Naravno da znam, ali ne mogu komentirati uskočki predmet', rekao je.