'SAKUPLJAČ GELERA' U POLITICI

'On je oduvijek bio strano tijelo u HDZ-u'

27.02.2015 u 17:11

Bionic
Reading

'On je oduvijek bio u stranci strano tijelo', komentira odlazak iz HDZ-a Drage Prgometa politički analitičar Žarko Puhovski. I doista, iako je 2012. dobio povjerenje članova HDZ-a te postao zamjenikom predsjednika stranke, povjerenje tog istog predsjednika nikada nije imao. Svojim posljednjim potezom i izlaskom iz stranke dokazao je da je prije svega principijelan, što je karakteristika koja je u Hrvatskoj teško spojiva s pojmom uspješnog političara. Stoga je Prgomet sve ovo vrijeme prije svega bio liječnik i znanstvenik, a tek onda političar

Bez dlake na jeziku zamjerao je Karamarku način na koji se provode izbori u stranci, kritizirao je istupe Ruže Tomašić, bio je jedan od dvoje dužnosnika stranke koji se protive izbacivanju Jadranke Kosor. Pozivao je branitelje da odustanu od prosvjeda u Savskoj… Bilo je samo pitanje vremena kada će Prgomet ili izaći iz stranke ili biti izbačen.

Policijski dvojac nadjačao je bijele kute

Iako je odavno u HDZ-u te je u vrijeme Ive Sanadera bio saborski zastupnik, Prgomet je u žižu visoke politike došao tek 2012. kada se kandidirao za predsjednika HDZ-a. No na izbore je izašao kao kandidat za zamjenika predsjednika stranke u kombinaciji s Milanom Kujundžićem koji se kandidirao za predsjednika HDZ-a.

Kujundžić je izgubio od Karamarka, no Prgomet je u svojoj kategoriji osvojio povjerenje HDZ-ovih izaslanika te postao zamjenik predsjednika HDZ-a. Ovaj blagi Posavljak nesklon političkim floskulama, našao se u društvu koje ga nije prihvatilo. Iako je zbog protokola morao sjediti do Karamarka na stranačkim skupovima, Prgomet je solirao, a umjesto njega Karamarkova desna ruka bio je glavni tajnik Milijan Brkić. Policijski dvojac nadjačao je bijele kute Prgometa i Kujundžića.


HDZ je želio demokratizirati, zalagao se za uvođenje unutarstranačkih izbora po principu jedan čovjek jedan glas. Isto je obećavao i Karamarko, no vrlo je brzo od toga odustao. Prgomet nije dignuo ruku i kada se glasovalo o izbacivanju Jadranke Kosor iz stranke iako je oportuno bilo to napraviti kao što su to napravili njezini nekadašnji bliski suradnici. Žalio je zbog odlaska Martine Dalić iz HDZ-a. Zalagao se za to da se HDZ otvoreno ispriča zbog korupcije, kritizirao je istup Ruže Tomašić s kojom je HDZ bio u koaliciji. U isto vrijeme komunikacije s predsjednikom stranke nije bilo. Njih dvojica uopće nisu razgovarali što je dovelo do toga da Prgomet službeno zatraži sastanak sa svojim stranačkim šefom.

Našao se u političkom vakuumu

Kap koja je prelila čašu bio je posljednji Prgometov istup na blogu kada je pozvao branitelje u Savskoj 66 da prekinu prosvjed što se potpuno kosilo s HDZ-ovim zdušnim podupiranjem prosvjednika. Nakon toga se nije pojavio ni na 25. obljetnici osnutka stranke. Prgomet je u toj stranci doista bio strano tijelo, kao što je to ustvrdio politički analitičar Žarko Puhovski.

'Nažalost, HDZ ništa ne gubi njegovim odlaskom. To sigurno neće oslabjeti stranku jer je Prgomet bio strano tijelo, a to ne govori dobro o HDZ-u. Njima dobro ide i bilo bi nerealno za očekivati da mijenjaju modus operandi kojim dobivaju izbore', kaže Puhovski za tportal.

Poručuje da se Prgomet našao u nekoj vrsti političkog vakuuma te da nije korespondirao s maticom stranke.

'Stranci predobro ide i Karamarko i Brkić dvije su godine posvetili političkom cementiranju stranke. Vodstvo stranku čvrsto drži u rukama i očito su članovi u većini zadovoljni ovakvim funkcioniranjem', kaže i dodaje da sve hrvatske stranke između uspjeha na izborima i unutarstranačke demokracije biraju ono prvo.

Smatra da Prgomet ne može u skorije vrijeme na političkoj sceni ništa postići, posebice ako ćemo imati ranije parlamentarne izbore.

'Ako izbori budu za dva, tri mjeseca, onda nema nikakve šanse, ali ako budu u kasnu jesen, ima malu šansu. Isto vrijedi i za Josipovića, jer nema dovoljno vremena za organizaciju infrastrukture za izbore', zaključuje Puhovski.

Sakupljač gelera u bijeloj kuti

'Ime mi je Drago Prgomet. Vjerujem u Hrvatsku i njene građane te zato povremeno pišem ovaj blog. Zamjenik sam predsjednika Hrvatske demokratske zajednice, dragovoljac Domovinskog rata, sveučilišni profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i Osijeku te predstojnik Klinike ORL i kirurgiju glave i vrata KBC-a Zagreb, Rebro. I najvažnije od svega, ponosan sam otac dvoje djece', piše Prgomet o sebi na svom blogu.

Ovaj 50-godišnji Posavljak iz Žeravca kod Dervente studirao je medicinu u Banjaluci. Upravo je oko njegovog školovanja vezana i jedina kontroverza. Naime, 2013. u javnost je iscurila informacija da je u isto vrijeme diplomirao, specijalizirao, magistrirao i doktorirao. Ubrzo je Prgomet na konferenciji za medije raščistio sve nepoznanice vezane za svoju biografiju. Diplomirao je 1990. u Banjaluci te iste godine stažira u Slavonskom Brodu. 1992. započeo je specijalizaciju medicine uha, grla i nosa na odjelu ORL u Brodu  Zagrebu koja je trajala četiri godine, a 1993. je upisao postdiplomski studij otorinolanringologije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. U to je vrijeme tražio da mu se omogući i da diplomira i na zagrebačkoj medicini što mu je dopušteno ako odsluša razliku predmeta.

Danas je profesor na zagrebačkom i osječkom Medicinskom fakultetu te predstojnik klinike ORL i kirurgiju glave i vrata KBC-a Zagreb. Objavio je 43 stručna i znanstvena rada, a gotovo 20 godina nakon sudjelovanja u Domovinskom ratu koje je proveo kao liječnik na prvoj crti bojišnice objavio je zbirku memoarskih priča 'Sakupljači gelera'