NE SUMNJA U PODMETANJA HDZ-A

Prgomet objasnio kako je istovremeno diplomirao i doktorirao

18.01.2013 u 17:34

Bionic
Reading

Nakon što je Slobodna Dalmacija objavila tekst u kojem se tvrdi da je zamjenik predsjednika HDZ-a u isto vrijeme i diplomirao i doktorirao na zagrebačkom Medicinskom fakultetu, o svemu se na izvanrednoj press konferenciji oglasio i sam Drago Prgomet, koji je novinarima pokazao dokaze da je s njegovim visokim obrazovanjem sve u redu

'Smatram da svaka javna osoba treba dati sve informacije o svom školovanju, stručnoj i akademskoj izobrazbi. Zanimljivo je da sumnje pobudi ako netko doktorira u 31. godini života, a normalno nam je da se diplomira u 40. godini. Sve ovo što ću vam reći nije nepoznato. Dapače, svi ovi podaci izneseni su u nekoliko mojih javnih predstavljanja. Nije sramota roditi se u Bosni, ići u školu u Derventi, studirati u Banjaluci i u Zagrebu. Dakle nema ništa čega bih se trebao stidjeti ili skrivati ili bojati', tim se riječima zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet obratio novinarima, kojima je pokazao preslike svojih diploma kako bi demantirao tekst koji je danas objavila slobodna Dalmacija.

Govoreći o svom obrazovanju, Prgomet je kazao da je kao prvi student u generaciji s prosječnom ocjenom 8,70 diplomirao 1. listopada 1990. u Banjaluci te da mu je već sljedeći mjesec iste godine započeo pripravnički staž u MC Slavonski Brod.

'Godine 1992., započinjem sa specijalizacijom na ORL odjelima u Slavonskom Brodu i na Klinici Šalata koja je trajala četiri godine', objasnio je Prgomet, dodavši kako je 1993. upisao poslijediplomski studij iz ORL i MFK na Medicinskom fakultetu Zagreb, i to na temelju Uvjerenja o diplomiranju na Medicinskom fakultetu u Banjaluci, što je u skladu s tadašnjim uvjetima, jer se diploma stečena prije rata u Banjaluci nije trebala nostrificirati.

'Iako nisam imao zakonsku obvezu za to, 1994. uputio sam dopis Medicinskom fakultetu u Zagrebu da dobijem od njih diplomu, i oni mi to odobravaju, no morao sam odslušati i položiti razliku 9. i 10. semestra', kazao je Prgomet. Naime, kako je objasnio, tada je razmišljao o odlasku u inozemstvo, pa je želio imati diplomu Medicinskog fakulteta u Zagrebu koja se u svijetu vrednuje više nego ona iz Banjaluke, pa je to jedini razlog zašto je 'ponovno' diplomirao medicinu, iako je u međuvremenu, 1995. magistrirao, a godinu dana kasnije kada je završio doktorsku disertaciju i doktorirao i dobio diplomu Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Danas je, pohvalio se Prgomet, izvanredni profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i Osijeku, predstojnik Klinike za otorinolaringologiju KBC-a Zagreb, voditelj Katedre na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, urednik je i autor desetak udžbenika i monografija, objavio je 43 stručna i znanstvena rada s međunarodnom recenzijom, održao preko stotinu predavanja na kongresima te je predsjednik dvaju domaćih i jednog međunarodnog tečaja.


Uza sve diplome i obrazovanje, Prgomet je stigao biti i u ratu, gdje je 1991. i 1992. bio liječnik bojne, a kasnije i načelnik saniteta. Stoga je novinare zanimalo kako je uz ratna zbivanja stigao položiti sve ispite.

'Tih godina kada sam magistrirao i doktorirao, bio sam u Glavnom sanitetskom stožeru, što je neborbeni sektor, i tada nisam bio na terenu, za razliku od 1991. i 1992. kada sam bio u ratu', rekao je Prgomet.

Upitan je li, kada je dobivao diplome, bio član HDZ-a, Prgomet je kazao da je u HDZ došao tek 1996., kada je završio sa školovanjem.

Iako su se odmah pojavile spekulacije da mu priču s diplomama smješta netko iz HDZ-a, s obzirom na to da je poznato da s predsjednikom stranke Tomislavom Karamarkom nije u najboljim odnosima, Prgomet kaže da ne misli da ga pokušava diskreditirati netko iz HDZ-a, u kojem i dalje misli biti član.

'Nemam u planu nikakvu novu političku stranku, kako neki tvrde, moje je opredjeljenje HDZ, a s Milanom Kujundžićem razgovaram kao kolega doktor. I dalje ću boriti se za demokratizaciju i jačanje HDZ-a unutar stranke. To sam dužan i zbog svog dugogodišnjeg staža i obveza prema svim članovima, posebice onima koji su me izabrali za zamjenika predsjednika stranke. HDZ vidim onako kako smo se od početka deklarirali, kao narodnjačku, građansku, konzervativnu s demokršćanskom jezgrom. To je stranka centra i desnog centra čija je politika usmjerena na gospodarstvo, znanost, obrazovanje, a ne teme iz prošlosti', zaključio je Prgomet

Prgomet opovrgava Slobodnu