sojevi po slovima grčkog alfabeta

Omikron je uznemirio svijet, no gdje su nestali ostali sojevi, eta, theta, jota, kapa...? I zašto je WHO izbacio dva slova?

tportal

Izvor: Profimedia/Pixsell / Autor: Montaža: Neven Bučević/tportal

Novi soj koronavirusa dobio je ime omikron. Delta je već stara stvar, no mnogi se pitaju kako smo s četvrtog slova grčkog alfabeta, po kojima je Svjetska zdravstvena organizacija odlučila zvati sojeve korone, odjednom skočili na 15. slovo. Gdje su sojevi eta, theta, jota, kapa, lambda…?

Svjetska zdravstvena organizacija u proljeće je objavila da će novi sojevi dobiti imena po slovima grčkog alfabeta kako bi se izbjegla široj javnosti komplicirana znanstvena nomenklatura. No grčki alfabet uveden je i da bi se izbjeglo dotadašnje nazivanje sojeva prema državama u kojima je otkriven pojedini soj.

Alfa se tako nazivao britanskim sojem dok je delta bio indijski soj. Zbog političke korektnosti imenovanje sojeva prema mjestu otkrivanja polako se odbacivalo, a geografska imena zamijenila su slova grčkog alfabeta. Da nije tako, omikron bi se zvao južnoafrički soj.

  • +20
  • +17

Omikron

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

No glavno pitanje je zašto se s delte skočilo na omikron kada je između njih čak deset slova grčkog alfabeta: epsilon, zeta, eta, theta, jota, kapa, lambda, mi, ni i ksi? Naime dvije su kategorizacije novih sojeva, onih koji 'zabrinjavaju' i 'trenutno označenih varijanti koje se prate'. Na prvoj listi sojeva, onih koji zbrinjavaju, nalaze se alfa, beta, gama, delta i najnoviji omikron.

Zabrinjavajući sojevi koronavirusa

Zabrinjavajući sojevi koronavirusa

Izvor: Screenshot / Autor: WHO

Na drugoj listi, onoj sojeva koji se prate, ali nisu zabrinjavajući, trenutno su lambda i mi.

Sojevi koji se prate

Sojevi koji se prate

Izvor: Screenshot / Autor: WHO

Na toj listi bio je soj epsilon, otkriven u Kaliforniji sredinom 2020. godine, no kasnije je ispao s liste onih koji se prate. Soj zeta pojavio se u Južnoj Americi, no također je kasnije skinut s liste sojeva koji se prate, a na listu zabrinjavajućih nikada nije dospio. Taj je soj detektiran prije godinu dana u Velikoj Britaniji i Nigeriji. Theta je pak detektirana u veljači ove godine na Filipinima te u ožujku u Japanu, konkretnije kod putnika koji je doletio s Filipina.

  • +7
  • +4

Rumunjska, koronavirus

Izvor: EPA / Autor: Robert Ghement

Jota je detektirana u veljači 2021. godine u New Yorku, a do travnja se proširila cijelim SAD-om te u još 18 država. Kapa je pak nađena u Indiji krajem 2020. godine, a do svibnja 2021. detektirana je kod više od polovice testiranih u toj državi. Soj lambda i dalje je na listi onih koje prati WHO. Pojavio se u Peruu u ljeto 2020. godine.

Soj mi (na engleskom se izgovara mu), pojavio se u Kolumbiji početkom ove godine, a proširio se Južnom Amerikom i Europom. Tu dolazimo do dva slova grčkog alfabeta koja prethode omikronu - ni i ksi. Ta slova nemaju svoj soj, a Svjetska zdravstvena organizacija objasnila je zašto.

Zagreb: Testiranje u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/Pixsell

'Nepotrebno vrijeđanje velike skupine ljudi'

Ova se organizacija ovog vikenda oglasila i objasnila zašto su preskočena dva spomenuta slova. Ispostavilo se da se radilo o izbjegavanju zabune i sprječavanju 'nepotrebnog vrijeđanja velike skupine ljudi'. Imenovanje soja po slovu 'ni' preskočilo se jer kada se izgovara na engleskom, 'nu', zvuči kao njihova riječ za novo - new - a tvrde da bi to dovelo do zabune. U objašnjenju za preskakanje slova ksi (xi) još su pragmatičniji.

Xi Jinping

Xi Jinping

Izvor: Profimedia / Autor: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Svjetska zdravstvena organizacija nastoji, kako kažu, 'izbjeći nanošenje uvrede bilo kojoj kulturnoj, društvenoj, nacionalnoj, regionalnoj, profesionalnoj ili etničkoj skupini'.

Nisu precizirali tko bi se točno mogao uvrijediti imenom ove varijante, no korisnici društvenih mreža odmah su našli razlog - ime kineskog predsjednika, koji zapravo nosi titulu glavnog tajnika Komunističke partije Kine, glasi Xi Jinping. Neki to povezuju s pozamašnim iznosima koje Kina uplaćuje Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Naime iz te zemlje dolazi deset posto ukupnih sredstava i ona rastu iz godine u godinu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!