VRLO BRZO NA SUDU

Omejec: Vrlo skoro o podnesku 'Ne damo naše autoceste'

12.12.2014 u 22:11

Bionic
Reading

Jasna Omejec, predsjednica Ustavnog suda, potvrdila je da je Građanska inicijativa 'Ne damo naše autoceste' tom sudu ponijela podnesak da se donese privremena mjera kojom bi se Vladi naložilo da prekine sve aktivnosti vezane uz monetizaciju autocesta. Ustavni sud prvi se put susreće s ovakvim podneskom i time zahtijeva temeljitu raspravu, istaknula je Omejec gostujući u HRT-ovoj emisi Javna stvar. Ujedno, najavila je da će sud o podnesku vrlo brzo raspravljati

Nije, međutim, željela precizirati kad će to točno biti. Dodala je da bilo koji podnesak koji se zove privremena mjera traži hitnost.

Odgovarajući na pitanje je li predsjednik Republike Hrvatske ovlašten predlagati referendum, Omejec je istaknula kako joj je to pitanje prvi put postavljeno na televiziji. Objasnila je da predsjednik Republike može, uz supotpis premijera, predložiti raspisivanje referenduma o ustavnim promjenama.

'To je jedna procedura koja nije sasvim uređena u Ustavu', istaknula je.

O referendumu o outsourcingu nije mogla ništa reći jer na Ustavni sud taj predmet nije stigao.

Jasna Omejec, govoreći o odluci Ustavnog suda o pločama s ćiriličnim natpisima u Vukovaru, istaknula je kako je Gradskom vijeću Vukovara naloženo da to pritanje riješi statutom. 'Dok statut ne bude donesen, Vlada ne smije prisilno mijenjati situaciju, ne smiju se stavljati nove ploče. Isto tako, svako uništavanje i skidanje ploča protivno je odluci suda', naglasila je.

Upitana o referendumskoj inicijativi protiv izmjena ZOR-a 2010. godine, rekla je kako se Ustavni sud tada prvi put susreo s takvom situacijom. Pohvalila je odluku koju je tada donio Ustavni sud, ali i tadašnju Vladu, koja je na 700 tisuća potpisa za referendumom odgovorila povlačenjem Zakona o radu iz saborske procedure.

Na pitanje na koji će Ustav budući predsjednik ili predsjednica prisegnuti u veljači, s obzirom na to da novi nije tiskan, a u stari su unesene izmjene, predsjednica Ustavnog suda odgovorila je kako će se u stari Ustav dodati izmjene. 'Predsjednik polaže prisegu na vjerodostojnom Ustavu', naglasila je uz osmijeh.

Gostovanje Jasne Omejec u emisiji Javna stvar možete pogledati ovdje