UTJEHA ŠEFICE USTAVNOG SUDA

Omejec pomilovala po licu nezadovoljnog pravosuđem

Bionic
Reading

Predsjednica Ustavnog suda RH, prof. dr. sc. Jasna Omejec, u utorak je u palači Milesi u Splitu predstavila svoju knjigu 'Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda u praksi Europskog suda za ljudska prava'. Jedan je gospodin izrazio nezadovoljstvo pravosuđem, a šefica Ustavnog suda ga je za utjehu pomilovala po licu, piše Slobodna Dalmacija

'Ova knjiga priča fantastičnu priču. Iz nje izviru i vjera i nada da se za europsku pravnu kulturu isplati boriti', kaže prof. Omejec, a prenosi Slobodna Dalmacija

Na predstavljanju knjige su govorili akademik Davorin Rudolf i recenzent knjige prof. dr. sc. Arsen Bačić s Pravnog fakulteta u Splitu, a događaj je privukao suce, odvjetnike, Ivana Pavića, rektora Sveučilišta u Splitu, ali i dvojicu građana nezadovoljnih presudama hrvatskih sudova.

Omejec nije mogla komentirati pojedinačne presude tvrdeći da je ona oštra cura, ali je nakon predstavljanja knjige prišla gospodinu koji je prigovorio na rad hrvatskog pravosuđa i rukama ga pomilovala po licu.

Njen posao je, kaže, svaki dan u presudama, o kojima kao sudac odlučuje, čitati o teškim ljudskim sudbinama.

Povodom provedenog referenduma da se u Ustav RH unese definicija da je brak zajednica muškarca i žene, mnogi su postavljali pitanja o zaštiti prava većine i manjina.

'Živimo ustavnu demokraciju. Ustav ograničava vladanje većine u pitanjima prema bilo kojoj manjini. Ustav civilizira većinu i podsjeća kakvu ulogu ta većina ima', odgovorio je prof. Bačić.