NEVRIJEME BJESNI

[FOTO/VIDEO] More podivljalo od Istre do Dubrovnika: Poplavljene rive, podrumi i polja; problemi sa opskrbom struje

06.12.2020 u 12:22

Bionic
Reading

Olujno jugo već je počelo zadavati probleme duž jadraske obale. More je nemirno od Istre do Dubrovnika, čemu svjedoče video snimke čitatelja tportala i Istrameta. Dijelovi istarske obale su potopljeni, golemi valovi zapljuskuju Kvarner, u Splitu je gotovo preplavljena Zenta, pod morem je omiška obala, a plima opasno prijeti objektima u Kaštelima

U Istri puše jako jugo, lokalno s olujnim i orkanskim udarima, a u Labinu je zabilježen udar od čak 149 km/h. Uz obalu je jaka plima, valovi i vjetar pričinjavaju probleme, naročito na istočnoj obali Istre.

Kiša i dalje neumorno pada na većem dijelu područja, a do 14:30 h najviše kiše palo je u Žužićima kod Tinjana, čak 99 mm. U tom su mjestu i vatrogasci imali pune ruke posla na ispumpavanju vode iz privatnih objekata, javlja Istramet.

Plaža Črnikovica u Voloskom. Video: Čitatelj tportala

Iznimno obilna kiša pala je na cijeloj Pazinštini, izdvojimo postaju u gradu Pazinu s 86 mm. Od ostalih postaja spomenimo Labin (60 mm), Vodnjan (55 mm), Buje (51 mm) i Rovinj (47 mm).

Zasd nema nikakvih većih poplava, a trenutno najviše problema ima s opskrbom struje - dok je u većini slučajeva riječ o kratkotrajnim prekidima, neka naselja, poput Loborike, Marčane i okolice neko vrijeme u potpunosti bili bez električne energije, javlja Glas Istre.

Rastu i vodostaji rijeka. Pazinska jama se začepila uz nagli porast razine vode, a voda je došla do Pazinskog krova koji više nije slap. S obzirom na to da se u nastavku dana očekuje još kiše, jaka poplava nije isključena.

"Proglašena je redovna mjera od poplave za rijeku Mirnu gornji tok, također i redovna mjera od obrane poplave za rijeku Rašu gornji tok. Nema nikakve za sada vanredne situacije, vodostaji rastu ali ništa alarmantno. Za sada je sve pod kontrolom", kazali su iz centra 112.

Na Labinštini više posla imali su i labinski vatrogasci koji su s dva vozila i dvije ekipe sa četiri vatrogasaca morali na teren.

Kako smo saznali od vođe smjene PVJ Labin Vedrana Matasa labinski su vatrogasci već u 8.15 bili na Most Raši gdje su dopremili dvadeset vreća za izradu zečjeg nasipa kako farma magaraca ne bi poplavila. Zatim su iza 11.30 intervenirali dva puta u Raši gdje su iz jedne kuće ispumpavali vodom natopljeni podrum a iz druge potopljeno dvorište kako voda ne bi prodrla u kuću.

Nevrijeme u Puli Izvor: Pixsell / Autor: Sasa Miljevic/PIXSELL

Od 12.15 su zbog povećanog vodostaja rijeke Raše na njezinom gornjem toku uspostavljene redovne mjere obrane od poplava. Za razliku od ostalih područja u Istri gdje je bilo dosta problema na Labinštini nije bilo obustave isporuke vode i elekrične energije, saznaje se od službe 112.

Kako piše Istramet, na Žužiće kod Tinjana sručilo se čak 74 mm kiše.

Nešto bolje zasad je u Dalmaciji, gdje su ponegdje poplavljene rive i plaže, a građani su iskoristili snagu vjetra i za jedrenje.

  • +29
Olujno jugo u Dalmaciji Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlić / CROPIX

Podignut je vodostaj Cetine, no zasad nema dojava o poplavama. Od zapovjednika DVD Omiš Višeslava Pešića Hina doznaje kako je poplavljen zemljani dio obale i da nema nikakve materijalne štete.

Video: Dusko Jaramaz/PIXSELL

"Poplavljeno je područje između velike plaže i porta, tamo nema nikakvih objekata koji bi bili ugroženi tako da nema ni šteta. Čekamo da se more povuče. Stanje je zasad dobro, ništa ne pliva" rekao je Pešić i dodao da su more i razina Cetine podignuti.

"Iako su se slile velike količine oborina posljednjih nekoliko dana, bude li u popodnevnim satima puno kiše doći će do plavljena, pa ćemo onda reagirati", poručio je Pešić.

VIDEO: Dino Stanin/PIXSELL

Prema prognostičkim procjenama na širem splitskom području trenutno puše olujno jugo koje doseže i brzinu od 130 kilometara na sat. Valovi su visoki i nekoliko metara. U kasnijim popodnevnim i noćnim satima se očekuju velike količine oborina.

  • +49
Nedavna poplava u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas

Jaka kiša ponovno je popodne pala u Splitu i okolici, a prema prognozama padat će cijelu noć. Meteorolozi kažu da je na širem splitskom području u prosjeku palo oko 25 litara kiše po četvornom metru.

Tijekom prethodne noći i danas na širem splitskom području je puhalo olujno jugo koje je rušilo stabla u Park šumi Marjan i na Bačvicama.

Orkansko jugo uz kišu pohalaro je i zadarsko područje. Golemi valovi potopili su dijelove obale, a jaka kiša donijela je bujice na ulicama Zadra.

Zadarski vatrogasci tijekom dana imali su nekoliko intervencija. Oko 12 sati uklonili su granu koja je pala s jednog stabla na Kolovarama, dok je u Lukoranu preko ceste palo cijelo stablo. U Sv. Filipu i Jakovu uklonjena je kupa s jedne kuće, koja je počela padati i ugrožavati ljude.

U Zadru se i more "popelo" preko svojih zadanih granica, a tradicionalno je poplavljena bila Trpimirova obala, javlja 057info.

  • +6
Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

Jadrolinija je iza 15 sati izvijestila kako je uspostavljena trajektna linija Zadar (Gaženica) - Preko. Do tada je bio obustavljen sav pomorski promet između kopna i otoka Ugljan i Pašman. Uz brodsku liniju Zadar - Preko te trajektnu liniju Biograd Tkon, kroz dan nisu prometovali brodovi na relaciji Zadar - Ist, Zadar - Brbinj te trajekti Zadar - Brbinj i Zadar - Bršanj.