vrEMENSKA PROGNOZA

Sv. Nikola uz upozorenje: Crveni meteoalarm na Jadranu, mjestimice obilna kiša

06.12.2020 u 08:02

Bionic
Reading

Vrijeme na Sv. Nikolu, zaštitnika pomoraca i ostalih na Jadranu, bit će nepovoljno, čak i opasno - objavljena su upozorenja crvenog, najvišeg stupnja. Veći dio dana puhat će jako i olujno jugo, ponegdje i orkansko pa će more biti većinom jače valovito, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana moguće i uzburkano, a mjestimice će pasti i obilna kiša

Državni hidrometeorološki zavod za danas prognozira umjereno do pretežno oblačno. Na sjevernom Jadranu, u sjevernoj Dalmaciji te u gorskoj Hrvatskoj kiša, lokalno i obilna uz izraženije pljuskove s grmljavinom. Drugdje će mjestimične kiše biti uglavnom navečer i u noći na ponedjeljak, a u Slavoniji, Baranji i Srijemu očekuje se najviše sunčanih razdoblja.

Puhat će umjeren i jak jugoistočni vjetar, osobito na istoku. Na Jadranu jako i olujno jugo koje će prema kraju dana na sjevernom dijelu okrenuti na umjeren do jak jugozapadni i zapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 9 i 14, a na Jadranu 14 i 18 °C.

U Zagrebu bit će umjereno do pretežno oblačno, povremeno i uz malo kiše, uglavnom navečer i u noći na ponedjeljak. Puhat će umjeren, u okolnom gorju i jak istočni i jugoistočni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka oko 11 °C.

Istočna Hrvatska

Djelomice sunčano, poslijepodne uz porast naoblake, a navečer i osobito tijekom noći na ponedjeljak mjestimice kiša. Puhat će umjeren i ponegdje jak jugoistočni vjetar. Najniža temperatura zraka od 4 do 8, a najviša dnevna od 11 do 14 °C.

Središnja Hrvatska

Umjereno do pretežno oblačno, u južnijim predjelima povremeno i uz malo kiše koja će vjerojatnija i češća biti navečer i u noći na ponedjeljak. Puhat će umjeren, u gorju i jak jugoistočni i istočni vjetar. Najniža temperatura zraka od 3 do 7, a najviša dnevna od 9 do 13 °C.

Kiša Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Gorski kotar i Lika

Umjereno i pretežno oblačno, povremeno s kišom. Oborina će lokalno biti obilna. Puhat će umjeren i ponegdje jak južni i jugoistočni vjetar. Najniža temperatura uglavnom od 2 do 7, a najviša dnevna između 6 i 11 °C.

Istra

Oblačno, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, te lokalno obilnom oborinom. Puhat će pojačano do vrlo jako, mjestimice i olujno jugo, uz moućnost orkanskih udara, a poslijepodne će postupno slabjeti, najprije uz zapadnu obalu Istre, i okretati na umjeren do pojačan jugozapadni vjetar. More će biti umjereno valovito i valovito, mjestimice i jače valovito, prema otvorenome moguće i uzburkano, a prema večeri u smirivanju. Najniža temperatura zraka bit će od 11 do 14 °C, a najviša dnevna od 12 do 15 °C.

  • +3
Vremenska prognoza Izvor: Screenshot / Autor: DHMZ

Sjeverni Jadran

Pretežno oblačno, kišovito i vjetrovito. Kiša će lokalno biti obilna, a mogući su i izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Puhat će jako i olujno jugo koje će prema kraju dana okrenuti na jugozapadni i zapadni vjetar. Najniža temperatura zraka od 11 do 15, a najviša dnevna uglavnom do 17 °C.

Dalmacija

Umjereno i pretežno oblačno, u većini krajeva povremeno s kišom. Oborina će biti češća i obilnija u sjevernoj Dalmaciji, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. U južnijim područjima će kiše biti uglavnom navečer i u noći na ponedjeljak. Puhat će jako i olujno jugo. Najniža temperatura zraka od 11 do 15, a najviša dnevna od 15 do 19 °C.

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike će u cijeloj zemlji biti nepovoljne. Zbog toga su kod meteoropata i kroničnih bolesnika moguće smetnje u vidu glavobolje, smanjene koncentracije i slabijeg raspoloženja. Kronični će bolesnici teže podnositi tegobe od kojih inače pate. Savjetuje se izbjegavanje suvišnih napora.