obilne kiše

Oluja Megi pogodila Filipine, jedan mrtav, više od 17.000 napustilo domove

11.04.2022 u 08:27

Bionic
Reading

Najmanje je jedna osoba poginula, a više od 17.000 moralo je napustiti domove zbog poplava i odrona koje je izazvala prva ovogodišnja tropska oluja na Filipinima

Tropska oluja Megi, lokalno nazvana Agaton, zahvatila je u nedjelju istočnu obalu zemlje, a obilne kiše uzrokovale su iznenadne poplave i odrone u pogođenim područjima.

Osamdesettrogodišnji muškarac utopio se u poplavama u pokrajini Davao De Oro, 970 kilometara južno od Manile, rekli su lokalni dužnosnici. Dvije žene ozlijeđene su kada su ih zahvatile poplave u obližnjoj pokrajini Bukidnonu, priopćila je nacionalna agencija za katastrofe.

"Imamo izvješća o još žrtava, ali čekamo službeno prebrojavanje i izvješća naših regionalnih kolega", rekao je Mark Timbal, glasnogovornik nacionalne agencije za katastrofe.

Agencija je priopćila da su 17.892 osobe bile prisiljene napustiti svoje domove u 17 pokrajina pogođenih olujom Megi, dok je više od 1100 putnika zaglavilo u morskim lukama u pogođenim područjima nakon što je obalna straža obustavila putovanje morem.

Megi je od tada oslabila do tropske depresije, a maksimalna jačina vjetra sada je 55 kilometara na sat i udara do 75 km/h, rekao je meteorološki ured.