SRBIJA IZNOSI PROTUTUŽBU

'Oluja je zločinačka, a brijunski sastanak dokaz genocidne namjere'

12.03.2014 u 20:37

Bionic
Reading

Oluja je bila zločinačka operacija s ciljem uništenja dijela srpske zajednice u tzv. krajini, a krunski dokaz genocidne namjere brijunski je sastanak hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana s vojnim zapovjednicima uoči Oluje, izjavili su srbijanski predstavnici u srijedu na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Den Haagu.

Srbija je pred najvišim sudom UN-a počela iznositi protutužbu za genocid protiv Hrvatske koju optužuje za etničko čišćenje 250.000 Srba iz tzv. krajine u ljeto 1995.

Hrvatska Oluju smatra legitimnom vojno-policijskom operacijom oslobađanja okupiranih područja i 5. kolovoza obilježava kao Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja.

Prema podacima što ih je srbijanski pravni tim iznio ICJ-u, u Oluji je poginulo 1719 Srba, od kojih je 1078 civila. Njih 879 još se smatra nestalima, rekli su srbijanski odvjetnici pozivajući se na podatke beogradske nevladine udruge Veritas Save Štrpca.

Krunski dokaz genocidne namjere izjava je tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana sa sastanka na Brijunima uoči Oluje u kojoj se zalagao za nestanak Srba iz tzv. krajine, tvrdi srbijanska strana.

'Izjava Tuđmana na Brijunima 31. srpnja 1995. kada je izrađen plan za Oluju s hvatskim vojnim vrhom može poslužiti kao dokaz postojanja namjere da se uništi dio srpske nacionalne i etničke skupine u krajini, u područjima koje su štitile snage UN-a', rekao je šef srbijanskog pravnog tima Saša Obradović.

Genocidnu namjeru dokazuju i granatiranja gradova, prisilna raseljavanja i masovna ubojstva lokalnih Srba, napadi na izbjegličke kolone te masovna uništenja i krađa srpske imovine, tvrdi Beograd.

'I na kraju uvođenje administrativnih mjera kojima se spriječava povratak krajiških Srba u njihove domove', rekao je Obradović i istaknuo da Hrvatska još nikoga nije osudila za zločine tijekom i nakon Oluje.

'Naprotiv, ta zločinačka operacija čak se slavi kao državni praznik u Hrvatskoj', naglasio je Obradović ocijenivši da je proslava zločina 'najgori oblik nekažnjavanja'.

Srbija je nakon nepravomoćne presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) kojom su generali Ante Gotovina i Mladen Markač kao i hrvatska vlast proglašeni odgovornima za zločine nad srpskim stanovništvom najavljivala kako će ju koristiti kao argument pred ICJ-om.

No, žalbeno vijeće ICTY-ija oslobodilo je 2012. hrvatske generale krivnje za zločine u Oluji i utvrdilo da nije postojao zločinački poduhvat protiv Srba u tzv. krajini.

Britanski i beogradski odvjetnik Wayne Jordash i Novak Lukić predočili su 17-članom sudskom vijeću ICJ-a izjave sedam svjedoka čiji je sadržaj tajan do kraja usmene rasprave 1. travnja. Oni nisu saslušani pred sudom jer je Hrvatska odbila pravo na unakrsno ispitivanje.