PROSLAVLJEN DAN POBJEDE

'Oluja je kruna hrvatske borbe za slobodu'

DAN POBJEDE

DAN POBJEDE

Izvor: Cropix / Autor: Jakov PrkiĆ / Cropix

Središnja svečanost obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 15. obljetnice vojno-redarstvene operacije 'Oluja' održana je na gradskom stadionu Dinare gdje se postrojilo 13 svečanih postroja ratnih zastava, oružanih snaga RH, MUP-a i udruga hrvatskih branitelja, sa preko 1500 sudionika

Predsjednik RH Ivo Josipović nakon pregleda svečanih postroja kao vrhovni zapovjednik OSRH, u svome je govoru istaknuo kako je Miloševićeva velikosrpska politika donijela zlo cijeloj regiji, Hrvatskoj i Srbiji, te svima koji žive na tom području.

ZVIŽDUCI I PLJESAK ZA JOSIPOVIĆA

Kao i ranijih godina njegova prethodnika predsjednika Stipu Mesića, pojedini su u Kninu izviždali Josipovića, no na trenutke su brojni okupljeni i pljeskom prekidali predsjednikov govor.

Josipović je odao priznanje svima koji su planirali vojno redarstvenu operaciju Oluja i sudjelovali u njoj pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. 'Pobjeda je časna, u pobjedi treba biti velik i pobjeda ne daje pravo na osvetu' rekao je.

Izrazio je zadovoljstvo što po ustavnim odredbama ratno profiterstvo i pretvorbeni kriminal na zastarijevaju, te očekuje od institucija da ta ustavna odredba napokon zaživi.

Hrvoje Jelavić

Hrvoje Jelavić

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavić

Podizanje zastave na kninskoj tvrđavi

'U Hrvatskoj ne smije biti gladnih, mladih bez perspektive koji se ne mogu školovati, invalida bez mogućnosti za rehabilitaciju, posao i normalan život', kazao je Josipović. Istaknuo je da RH treba prihvatiti odgovornost za izgradnju europske budućnosti i suradnju sa susjedima,koja je jamstvo boljih trgovačkih odnosa i izlaska iz gospodarske krize.

KOSOR: 'NITKO NEĆE REVIDIRATI HRVATSKU POVIJEST'

'Peti kolovoz ostaje vječno upisan u naše sjećanje, to je dan ponosa i zahvalnosti hrvatskim braniteljima, osobito onima koji su dali živote da živimo u slobodi, miru i demokraciji', kazala je premijerka Jadranka Kosor.

Pozvala je sve građane Hrvatske da se izdignu iz onoga što nas je u prošlosti dijelilo, te je istaknula ulogu predsjednika Tuđmana u stvaranju neovisne Hrvatske. Podsjetila je na trenutak od prije 15 godina kada je Tuđman poljubio hrvatsku zastavu na vrhu kninske tvrđave, te naglasila kako se i danas barjak ponosno vije kao trajni simbol mira, slobode i demokracije, simbol hrvatske države trajno opredijeljene za slobodu, demokraciju, za zaštitu ljudskih i manjinskih prava, odbacivanje svakog ekstremizma i desnog i lijevog, za toleranciju.

'S ponosom proslavimo 5. kolovoza, svatko na svoj način ali u duhu zajedništva i ljubavi prema domovini. Kao članica NATO-a i uskoro Europske unije Hrvatska želi da cijela regija bude primjer stabilnosti i mira. Iz Knina je premijerka poručila da nitko neće revidirati hrvatsku povijest i istinu da smo bili žrtve agresije, i imali pravo obraniti svoju zemlju za budućnost naše djece. Ne damo nikom da dira u naše svetinje, a Oluja je bila jedna od njih. Slavit ćemo Oluju jer tako slavimo pobjedu i mir', poručila je Kosor.

Podsjetila je na 184 poginulih i 1430 ranjenih branitelja u Oluji, te naglasila kako njihova ljubav i vjera u domovinu treba danas biti primjer svima u Hrvatskoj.

Onima koji govore da je Oluja bila zločin, predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić poručio je da stvaranje i oslobođenje hrvatske države nije nikakav zločin. 'Zločin su učinili oni koji su nas htjeli porobiti i biti gospodari Hrvatske. Krajnje je vrijeme da izvuku pouku iz svojih političkih zabluda i svojih teških poraza', istaknuo je Bebić.

BISKUP ANTE IVAS PREDVODIO SVETU MISU

Šibenski biskup Ante Ivas, koji je danas, u povodu obilježavanja Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, u privremenoj crkvi Gospe Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta predvodio koncelebriranu svetu misu, u svojoj je propovjedi naglasio kako smo djeci i mladima dužni obrazložiti cjelu istinu o našoj povijesti, neobojenu ideološkim bojama ili političkim potrebama, neosakaćnu ili nasilno prepravljenu.

Nažalost, dodao je, kako još kao da nema jasne želje i volje da se nepristrano i bez strasti obznane istine naše povijesti. Hrvatsku je, po riječima biskupa Ivasa, trebalo vjekovima braniti od ropstva i jarma - od mletačkog, turskog, austrougoarskog, jugoslavenskog, nacističkog, ustaškog, četničkog, fašističkog i komunističkog pod znakom 'crvene zvezde', koju su i mnogi istinski antifašist morali nositi protiv svoga uvjerenja. Tu istu 'zvezdu' pamtimo kako je rušila i pomagala agresore i rušitelje ove zemlje, rekao je biskup Ivas.

Treba jasno ponavljati istinu da je velik dio Hrvatske bio otet i okupiran od onih koji su kroz duge godine od Memoranduma do nedalekog hrvatskog Kosova,(pokraj Knina) stvarali i širili atmosferu ugroženosti srpskog naroda u Hrvatskoj i ignorirali sve njezine legalno izabrane institucije, poručio je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi