na koljenima

Olovna vremena: 'Jeftinije mi je svinje hraniti sendvičima nego kukuruzom'

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 13.02.2022 14:26
  • Objavljeno 13.02.2022 u 14:26
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Ferbezar/PIXSELL

Međimurcima je provjeren i domaći proizvod - svetinja. Stoga ne čudi da je obitelj Herman potegnula iz petnaestak kilometara udaljene Belice do svog mesara

Mesnica Ivice Vidovića nalazi se usred mjesta Poleve. Otvorio ju je u jeku krize, kad su brojni njegovi kolege ostajali bez posla i sreću tražili u inozemstvu.

- Krenulo je s malom vitrinicom i s malim prostorom od 10 do 12 kvadrata i tu smo počeli domaće proizvode prerađivati. Stoka je tu iz Međimurja, radimo s tvornicom stočne hrane', rekao je Ivica Vidović za HRT.

No stigla su nam neka olovna vremena - pandemija, zatvaranja, a trenutačno nam prijeti poskupljenje svega - od energenata do hrane. To će se, smatra Ivica, odraziti i na mesare.

Potrošači se poskupljenja pribojavaju, ali tvrde da samo pratimo svjetske trendove.

Naši su svinjogojci na koljenima - barem tako kaže jedan od posljednjih iz Hrženice. Nekada su ovdje bila brojna gazdinstva, tovila se junad, uzgajale svinje.

Našim svinjogojcima nije jasna računica zapadnih zemalja. Kupuju naš kukuruz pa nam prodaju - svoje meso. Kako kaže ironično gazda Damir Jagić iz Hrženice - "jeftinije mi je svinje hraniti sendvičima, nego kukuruzom".

Ali trendovi su takvi pa će i naši poljoprivrednici prilagoditi svoje cijene tržištu. Povrtlari će uskoro na polja, a iako je Vlada zamrznula cijene gorivu, plavi dizel i umjetno gnojivo su preskupi - ističu.

I naši voćari s hrvatskog sjevera završavaju rezidbu. Boje se mraza, ovih temperaturnih oscilacija, ali i najavljenog poskupljenja. Kolike će i konačne cijene biti - vidjet ćemo za koji mjesec.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!