ODGOVARA NA OPTUŽBE

Oksana Dvinskykh: Nisam ruska poduzetnica, novac nije sumnjiv

19.07.2016 u 14:30

Bionic
Reading

Nakon što je tportal 12. 7. 2016. godine objavio članak pod naslovom 'TKO JE PLATIO IFO INSTITUT? Stier progovorio o ruskoj aferi koja trese HDZ, evo što kaže', reagirala je direktorica tvrtke Migrit Oksana Dvinskykh. Navodi da nije ruska, nego hrvatska poduzetnica, a dodaje da tvrtke Migrit energija, Migrit solarna energija, Titan građenje i Titan nekretnine nemaju poslovne veze sa Zakladom Nova Pokoljenja. Ističe i da da nije sumnjiva donacija te zaklade HDZ-ovoj Zakladi hrvatskog državnog zavjeta, koja je potom financirala izradu studije Ifo instituta na temelju koje je HDZ najavio stvoriti svog gospodarski program

'U cilju sprječavanja iznošenja daljnjih neistina i ugrožavanja interesa naše stranke, očitujemo se na objavljeni članak te određeno navodimo u čemu se sastoje iznesene neistine koje ste, bez ikakve provjere, objavili na internetskom portalu i tako ih učinili dostupnima najširoj javnosti.

Smatramo da je terminologija koju upotrebljavate u naslovu i samom tekstu, isključivo usmjerena na povredu časti i ugleda naše stranke, s obzirom da ista zbog neistinitosti nema stvarnu informativnu vrijednost.  

Naime, u cijelom se tekstu iznose brojne neistinite činjenične tvrdnje koje se odnose na našu stranku, kao i uz donaciju Zaklade Nova pokoljenja Zakladi Hrvatskog državnog zavjeta, a koju se donaciju tijekom cijelog teksta karakterizira kao 'ruski kapital nejasnog porijekla'.

Sve navedene tvrdnje su neistinite.

U tekstu je tako iznesena činjenična tvrdnja da su sredstva za plaćanje Ifo instituta na račun Zaklade hrvatskog državnog zavjeta došla od donacije koju joj je uplatila Zaklada Nova pokoljenja, povezana s tvrtkama Migrit energija, Migrit solarna energija, Titan građenje i Titan nekretnine iza kojih, kako se sumnja, stoji ruski kapital, odnosno poduzetnica Oksana Dvinskykh.

Prvenstveno napominjemo da naša stranka nije ruska poduzetnica, već državljanka Republike Hrvatske, zbog čega je razvidno da ste ju kao rusku poduzetnicu okarakterizirali isključivo radi stvaranja konkteksta povezanosti s ruskim kapitalom s kojim su, zahvaljujući medijskim objavama u posljednje vrijeme, povezane isključivo negativne konotacije te ga se u javnosti percipira kao sumnjivi ili nezakoniti, što Vam je vrlo dobro poznato.

Također, odbacujemo navode da bi djelovanje Zaklade Nova Pokoljenja na ikoji način bilo povezano s poslovanjem trgovačkih društava Migrit energija, Migrit solarna energija, Titan građenje i Titan nekretnine, kao i to da bi iza navedenih trgovačkih društava stajao ruski kapital. Naime, sva su navedena trgovačka društva registrirana u Republici Hrvatskoj na čijem teritoriju posluju u skladu sa svim pozitivnim propisima te ne postoji osnova temeljem koje bi iste bilo moguće dovesti u vezu s ruskim kapitalom.

U odnosu na činjeničnu tvrdnju da bi iza navedenih trgovačkih društava stajala poduzetnica Oksana Dvinskykh, kojima se stvara negativni kontekst vezan uz poslovanje istih kao da se pokušavaju prikriti istiniti podaci o njihovu poslovanju, ističemo da gđa. Oksana Dvinskykh nije osoba koja bi stajala iza tih trgovačkih društava, s obzirom da ista nije niti osnivač niti član društava. Naprotiv, gđa. Dvinskykh osoba je ovlaštena na zastupanje trgovačkih društava, dakle osoba koja stoji ispred istih, što je sve vrlo transparentno i lako provjerljivo uvidom u službene i javne podatke sudskog registra.

Štoviše, autor članka, pod izlikom prenošenja izjava Davora Stiera i tekstova Nacionala, putem neistinitih i neprovjerenih informacija, pokušava imputirati postojanje navodnih nezakonitosti u radu Zaklade Nova pokoljenja, a time nanosi štetu časti i ugledu naše stranke. Osim toga, valja istaknuti da je sama donacija Zaklade Nova pokoljenja Zakladi hrvatskog državnog zavjeta u cijelosti izvršena u skladu sa svim pozitivnim propisima kao i sa svrhom radi koje je Zaklada i osnovana, zbog čega zasigurno ne postoji osnova temeljem koje bi se takva donacija mogla kvalificirati kao sumnjiva, a što se implicira predmetnim člankom.

Smatramo da sporni članak nema nikakvih dodirnih točaka sa časnim obavljanjem novinarskog posla te kako je objavljenim člankom gospođi Oksani Dvinskykh nanesena izravna šteta vrijeđanjem njezine časti i ugleda.

Neprofesionalnost postupanja autora i glavnog urednika dodatno se očituje i u tome što prilikom iznošenja neprovjerenih i neutemeljenih informacija nisu koristili inicijale, nego upravo suprotno – puno osobno ime i prezime naše stranke čime je najširoj publici putem interneta učinjena dostupnom neistinita činjenična tvrdnja koja može škoditi časti i ugledu naše stranke', navodi se u zahtjevu za objavljivanje ispravka koji potpisuje Oksana Dvinskykh, a uputila ga je preko odvjetničkog društva Smolek & Škrinjar.