'podržite predsjednika stranke'

Oglasio se Grbinov protukandidat na izborima i poslao iznenađujuću poruku

08.10.2020 u 16:44

Bionic
Reading

Burne događaje u SDP-u na svom Facebooku komentirao je i krapinsko-zagorski župan i Grbinov protukandidat na izborima Željko Kolar, poručivši da se sukobi moraju riješiti razgovorom, a članove Glavnog odbora pozvao je da podrže kadrovsku rošadu koju je predložio predsjednik stranke

Kolar je na svom Facebooku poručio da pozorno i s 'priličnom zebnjom' prati što se događa u SDP-u.

'Nažalost, čini se kako se nakon izbora nastavljaju stari ratovi, a promjena se pokazala izrazito teškom. Protagonisti sukoba su slični ili isti, samo su zamijenili uloge. Kao i u svakom sukobu, krivnja nikad nije jednodimenzionalna. U netom završenoj izbornoj utrci svi mi kandidati za predsjednika SDP-a javno smo govorili da razgovori i dogovor jednostavno nemaju alternative. Zbog toga pozivam sve aktere ovog sukoba da pronađu zajednički jezik i dogovore način funkcioniranja novog vodstva stranke i stranačkog saborskog Kluba', poručuje Kolar.

'Sukobe trebamo završiti dogovorom i prestati se baviti sami sobom; novo vodstvo ima izborni legitimitet, jednako kao što saborski zastupnici imaju legitimitet općih izbora, te se bez dogovora neće pronaći rješenje osim cijepanja Kluba. To bi dovelo do značajnog smanjenja utjecaja stranke u predstavničkom tijelu, što je nepotrebno i vrlo pogubno za stranku. Nadalje, pripreme za lokalne izbore su morale krenuti još jučer, a svako odgađanje ili nastavak unutarnjih sukoba imat će pogubne posljedice za stranku, za izborne šanse naših kolegica i kolega koji se bore za osvajanje i očuvanje vlasti u općinama, gradovima i županijama. Svi moraju shvatiti kako nema revitalizacije stranke, njezine organizacijske i programske konsolidacije, na podjelama i sukobima, već isključivo na razgovorima, raspravama i dogovorima', kazao je Kolar.

'Pozivam sve aktere da se zapitaju treba li im ovo doista? Pozivam ih da razmisle o tome što mogu učiniti za svoju stranku i cijelu lijevu političku scenu, te što mogu napraviti za svoju državu. Svaki odgovor koji ne uključuje razgovore i dogovore, put je u produbljivanje sukoba i slabljenje SDP-a. Samo konstruktivnim pristupom, komunikacijom glavnih sukobljenih aktera i dogovorom će na ova pitanja biti lako odgovoriti. Ukratko, nije bitno što SDP treba napraviti za svakoga od vas koji ste uključeni u podjele, već što vi osobno možete učiniti za naš SDP! Sadašnje pozicije govore da je na snazi obrnuta logika, koja potiče sukobe i podjele, a u takvim odnosima i sukobima nema pobjednika, već smo svi gubitnici', napisao je Kolar.

'Pozivam sve članice i članove Glavnog odbora SDP-a da u subotu podrže nova kadrovska rješenja koja je donio izabrani predsjednik Peđa Grbin i da konačno počnemo raditi na dobrobit našeg SDP-a i naše Republike Hrvatske', zaključio je Kolar, čiji stav iznenađuje jer ga se u kampanji povezivalo s Davorom Bernardićem zbog ljudi koji su ga podržali.

Podsjetimo, Grbin, odnosno Predsjedništvo SDP-a predložili su da Rajka Ostojića, koji je stavio amndat u zamrzavanje, na mjestu potpredsjednika Sabora zamijeni potpredsjednica stranke Sabina Glasovac.

Jednako tako, Grbin je predložio da se s čela Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost povuče dojučerašnji glavni tajnik stranke Nikša Vukas, a da se umjesto njega imenuje njemu blizak Siniša Hajdaš Dončić.

  • +3
Peđa Grbin i Željko Kolar Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nadalje, s funkcije predsjednika Odbora za međunarodnu parlamentarnu suradnju smijenilo bi se bivšeg predsjednika Glavnog odbora Erika Fabijanića i tu bi dužnost trebao preuzeti Arsen Bauk. Predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, Bernardiću bliska Renata Sabljar Dračevac, također bi se povukla s te dužnosti, a zamijenila bi je Grbinova protukandidatkinja na izborima za novog predsjednika SDP-a, Mirela Ahmetović.