postoji nada

Oglasila se kompanija: Potragu za nestalim pomorcima s Bourbon Rhodea ipak nastavlja jedan brod

07.10.2019 u 17:25

Bionic
Reading

Brodarska kompanija Bourbon objavila je u ponedjeljak da potragu za nestalim pomorcima s tegljača Bourbon Rhode, među kojima je i hrvatski kapetan Dino Miškić nastavlja brod Alp Striker, a upozoreni su i svi komercijalni brodovi koji plove u toj zoni.

Francuski križni stožer CROSS s Martiniquea objavio je u petak da je obustavljena potraga za sedam nestalih članova posade broda Bourbon Rhode, potonulog 26. rujna u Atlantiku 2.000 kilometara od francuskog otoka Martiniquea, na što je obitelj hrvatskog pomorca pozvala državni vrh da pomognu nastaviti potragu, a na internetu se peticijom prikupljaju potpisi građana Hrvatske i Ukrajine čiji su pomorci također među nestalima.

Direktor tvrtke Bourbon Gael Bodenes izjavio je u ponedjeljak da se potraga nastavlja, unatoč tome što je prema riječima direktora CROSS-a "nakon jedanaest dana potrage mogućnost preživljavanja ljudi na moru pa i opremljenih, bitno smanjena".

"Zatražili smo da potragu nastavlja Alp Striker, 90-metarski brod koji može operirati na vrlo velikim udaljenostima, a područje će motriti i svi trgovački brodovi koji ondje budu plovili", rekao je Bodenes Hini.

"Potraga se nastavlja i neće završiti na neki određeni dan", istaknuo je Bodenes u intervjuu Hrvatskoj novinskoj agenciji.

Ranije su i hrvatski premijer Andrej Plenković i ministarstvo vanjskih i europskih poslova također rekli da trgovački brodovi koji prolaze područjem potonuća broda trebaju pažljivo motriti područje i dojaviti korisne informacije nadležnim institucijama, a ministar Gordan Grlić Radman rekao je da je Hrvatska zatražila i američku pomoć u potrazi za nestalim kapetanom Miškićem.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju je pismeno francuskog predsjednika Emmanuela Macronu zamolila za pomoć da se nastavi potraga za kapetanom Miškićem.

Potraga za nestalima obustavljena je nakon tjedan dana, a rezultirala je pronalaskom trojice članova posade koji su preživjeli te četvorice poginulih. Na brodu ih je ukupno bilo 14.

Bourbon Rhode Izvor: Licencirane fotografije / Bourbon Offshore / Autor: N. N.

U tekstu priopćenja za medije kompanija Bourbon obavještava u ponedjeljak da su trojica spašenih pomoraca fregatom "Ventose" nacionalne mornarice uplovila u Fort de France gdje su ih preuzele nadležne službe, a tijela poginulih mornara koja su pronađena vraćena su njihovim obiteljima.

Na brodu su bili većinom Ukrajinci, te po jedan Rus, Južnoafrikanac i Filipinac. 

Sindikat pomoraca Hrvatske pridružio se obitelji Mikšić u ocjeni da potragu treba nastaviti jer stručnjaci ocjenjuju da splavi kojima su se pomorci evakuirali nisu pronađene, a opremeljene su za preživljavanje do 30 dana.