U KORIST PUTINA

OESS: Izbori u Rusiji su namješteni!

05.03.2012 u 11:34

Bionic
Reading

Ruski predsjednički izbori bili su jasno namješteni u korist premijera Vladimira Putina, objavila je misija međunarodnih promatrača Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u ponedjeljak, prenijele su agencije

'Nije bilo istinskih protivnika i zloporabom sredstava ruske vlade osigurano je da uopće ne bude upitno tko će biti konačni pobjednik izbora', rekao je Tonino Picula, voditelj promatračke misije OESS-a na ruskim predsjedničkim izborima.

'Bit izbora je u tome da rezultat ne bude siguran. U Rusiji to nije bilo tako i zato, prema našoj ocjeni, ovi izbori nisu bili pošteni', rekao je Picula, voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini OESS-a.

Misija je na izborni dan u nedjelju rekla da nije bilo većih nepravilnosti, no pri prebrojavanju glasova uočila je brojne prekršaje.

'Stanje se pogoršalo pri brojanju glasova, što OESS ocjenjuje negativno na gotovo trećini birališta zbog nepravilne procedure', navodi se u priopćenju.

'Iako su kandidati za ruskog predsjednika mogli neometano voditi kampanju, stvoreni uvjeti jasno su pogodovali premijeru Vladimiru Putinu', zaključuje priopćenje kako prenose agencije.

Putin je pobijedio u prvome krugu sa 64 posto glasova, prema izbornim rezultatima koje je u ponedjeljak objavilo središnje izborno povjerenstvo.