nova pravila

Odzvonilo najezdi bankomata u Dubrovniku

27.06.2019 u 20:24

Bionic
Reading

Dubrovačko Gradsko vijeće jednoglasno je u četvrtak izmijenilo odluku o komunalnom redu, prema kojoj bankomati u povijesnoj jezgri Dubrovnika moraju biti uklonjeni ako vlasnici prostora u kojima su oni postavljeni u roku od mjesec dana ne dobiju dozvolu Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture

Ako će ignorirati odluku, vlasnici bankomata i vlasnici prostora u kojima su bankomati smješteni bit će kažnjavani dnevnim kaznama - 10 tisuća kuna za vlasnike prostora i dvije tisuće kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi. Kazne će se pisati svaki dan jer to zakon dozvoljava pa ćemo vidjeti kome odgovara da u mjesec dana dobije tristo tisuća kuna kazne, rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Franković je objasnio da je odluka usklađena sa stavom Ministarstva kulture, koje je propisalo točan način postupanja, a njezina provedba detaljno je provjerena s pravnicima.

'Prema svemu tome je jasno da čak ni bankomati koji trenutno imaju suglasnost konzervatora ne bi tu trebali biti. Zato će biti potrebna revizija', rekao je Franković.

Dodao je kako gradski komunalci neće moći sami uklanjati bankomate pa će zato izdavati rješenja o novčanoj kazni, na koju će biti moguća žalba Dubrovačko-neretvanskoj županiji kao drugostupanjskom tijelu, te Upravnom sudu u Splitu.

'To je napravila tvrtka Aurodomus pa je izgubila slučaj. Jasno je dano za pravo Gradu Dubrovnika, pri čemu se pozivaju na gradsku odluku o reklamiranju. Bankomati su istovremeno i reklamne površine koje po odluci Grada Dubrovnika tu ne bi smjeli ni biti', objasnio je Franković.

  • +10
Prosvjed protiv bankomata na Stradunu Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

'Nismo prebacili odgovornost na Ministarstvo kulture, već tražili zajedničko rješenje. Prvi smo pronašli put i svi drugi u Udruzi gradova idu našim putem. Ovaj problem imaju i drugi gradovi. Ne udaramo ni na koga, niti s kim ratujemo, već želimo vratiti grad na potrebnu mjeru', istaknuo je gradonačelnik Franković.

Na Stradunu je trenutno 21 bankomat, a samo njih devet ima dozvolu konzervatora. Dubrovački su gradski vijećnici danas također prihvatili izvansudsku nagodbu Grada Dubrovnika i tvrtke Excelsa nekretnina, vlasnika žičare za Srđ čime će se u dubrovački proračun sliti 26 milijuna kuna dosadašnjeg duga, a digli su ruke i za koncesijski ugovor za upravljanje žičarom s tom tvrtkom i to na 50 godina uz 15 posto godišnjeg prihoda. Na današnjoj je sjednici odlučeno da nedavno umrli dubrovački skladatelj, glazbenik, aranžer i dirigent maestro Đelo Jusić tik uz gradske zidine dobije svoju ulicu.