prijedlog odluke

Dubrovčani mijenjaju komunalni red: Bankomati koji nemaju suglasnost moraju van iz stare jezgre

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 19.06.2019 15:13
  • Objavljeno 19.06.2019 u 13:53
Bankomat u Dubrovniku

Bankomat u Dubrovniku

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

Bankomati iz stare jezgre Dubrovnika moraju se ukloniti u roku od 30 dana ako ne dobiju suglasnost Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture. Novi uređaji, kao i reklamni ormarići, ne smiju se postavljati, predložio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković gradskim vijećnicima izmjene o komunalnom redu

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković u suglasnosti s Ministarstvom kulture svojim je vijećnicima poslao prijedlog s izmjenom Odluke o komunalnom redu.

Prema njemu, objašnjava se na službenim stranicama Grada Dubrovnika, na otvorenim zgradama u povijesnoj jezgri Grada zabranjeno je postavljanje bankomata, kao i drugih uređaja te reklamnih ormarića.

Postojeći bankomati moraju se ukloniti u roku od 30 dana, navodi se, od dana stupanja na snagu odluke ukoliko vlasnik/korisnik prostora ne ishodi suglasnost, odnosno odobrenje Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture.

  • +10
  • +7

Prosvjed protiv bankomata na Stradunu

Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić

Samo na Stradunu na 300 metara ugrađen je 21 bankomat. Otkriveno je kako manje od polovice njih, točnije tek devet, ima potrebnu suglasnost za postavljanje dok su ostali postavljeni bez zakonom propisanih suglasnosti.

'Iako se bankomati nalaze u privatnim prostorima, postavljanjem istih na pročelja i u otvore zgrada narušavaju se vizure povijesne jezgre, UNESCO-ovog zaštićenog lokaliteta, stoga je za postavljanje istih neophodno ishoditi suglasnost nadležnog Konzervatorskog odjela', navodi se u priopćenju objavljenom na stranicama Grada Dubrovnika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!