španjolska

Odvjetništvo Sánchezove vlade za privremeno puštanje Junqerasa iz zatvora

30.12.2019 u 14:51

Bionic
Reading

Odvjetništvo španjolske vlade zatražilo je u ponedjeljak od Vrhovnog suda da dopusti osuđenom katalonskom političaru Oriolu Junquerasu izlazak iz zatvora kako bi preuzeo dužnost eurozastupnika u Bruxellesu

No vladino odvjetništvo je istovremeno zatražilo od Europskog parlamenta da mu, kada preuzme dužnost, ukine imunitet eurozastupnika zbog osuđujuće presude u Španjolskoj, čime bi se on vratio u zatvor.

Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Pedra Sancheza pobijedila je na parlamentarnim izborima u studenom no nije dobila dovoljno glasova za samostalno formiranje vlade pa vodi pregovore s manjim strankama oko koalicijske vlade.

Zatražila je podršku Katalonske republikanske ljevice (ERC), najveće stranke koja zagovara odcjepljenje od Španjolske, i čiji je lider Junqueras.

Bivši potpredsjednik katalonske vlade Junqueras osuđen je u listopadu na 13 godina zatvora zbog sudjelovanja u organiziranju referenduma o nezavisnosti Katalonije, pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske, te posljedičnog proglašenja samostalne republike. Španjolski ustavni sud bio je zabranio održavanje referenduma.

Junqueras je u svibnju na izborima za Europski parlament, dok se nalazio u pritvoru, osvojio mjesto eurozastupnika na listi ERC-a. No nije mogao fizički prisustvovati niti preuzeti dužnost.

Sud Europske unije presudio je ovaj mjesec kako mu je trebalo dopustiti preuzimanje dužnosti zastupnika, nakon čega je njegov odvjetnik zatražio poništenje presude u Španjolskoj i njegovo puštanje na slobodu. Španjolsko državno odvjetništvo smatra da se presuda Suda Europske unije ne odnosi na presudu za organiziranje zabranjenog referenduma te je zatražilo da on ostane u zatvoru.

Odvjetništvo španjolske vlade, koje je u ponedjeljak zatražilo od Vrhovnog suda dopuštenje Junquerasu da ode u Bruxelles, nije državno odvjetništvo, tijelo neovisno od vlade. Državno odvjetništvo traži da on ostane u zatvoru.

Španjolski Vrhovni sud čiji je sudac osudio Junquerasa, te još osmero katalonskih dužnosnika, trebao bi se očitovati idućih tjedana oko njegovog eventualnog puštanja u Bruxelles.

Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Toni Cetinski, Bruno Petković, Goran Grgić, Peđa Grbin…