očekivani rasplet

Odvjetnik Šerić o presudi Bandiću: Prvi hitac borbe protiv šerifa je promašen, šerif je pobijedio

19.10.2018 u 16:12

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kojega je USKOK teretio za zlouporabu položaja i ovlasti te trgovinu političkim utjecajem, nepravomoćno je oslobođen optužbe nakon što je sud zaključio da je postupao u skladu s ovlastima. Odvjetnik Branko Šerić komentirao je za tportal presudu kazavši da je bila očekivana jer USKOK nije precizno odredio na koji su se način optuženi okoristili

Nakon presude odvjetnici Milana Bandića, Krešimir Krsnik i Ksenija Vržina, krenuli su u protunapad te tvrde da je optužba politička i da će biti sramota i trošak javnih sredstava ako USKOK uopće uloži žalbu na presudu.

'Obrana ne samo da ima pravo, nego treba tako tvrditi', smatra Šerić jer je ovakva odluka, nakon promjene optužnice za ovo kazneno djelo zlouporabe položaja, bila sasvim očekivana.

Odvjetnik objašnjava da ako se za zlouporabu položaja ili ovlasti tereti nekoga da od toga nije imao nikakvu imovinsku korist, onda se može teretiti za neimovinsku korist, ali ona mora biti ako ne određena, onda makar odrediva.

'Može postojati zlouporaba neke osobe na položaju ako je napravio to, recimo, za neku osobu s kojom je ostvario seksualni kontakt. Tu bi, recimo, bila osobna korist sladostrašća', hipotetski navodi Šerić.

Dakle, nastavlja objašnjavati odvjetnik, kao obilježje ovog kaznenog djela ne može biti nikakva neodređena i neodrediva politička korist, kako je USKOK odredio, što je zaista reteriranje od pravog optuženja.

'I to je bio pravi pokazatelj da će doći do ovakvog ishoda do kakvog je došlo', naveo je Šerić razloge zbog kojih je prema njegovu mišljenju uslijedila oslobađajuća presuda u aferi Štandovi.

  • +5
Izlazak optuženih nakon presude u aferi Štandovi Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Pojasnio je i da ako nema imovinske koristi, bez obzira na eventualnu štetu, ali i ako se radi o sponzorstvu, kako je obrana kazala, onda nema kaznenog djela.

'I ta je odluka suda bila izvjesna, a u ovom trenutku i bila je opravdana', napominje.

USKOK je teretio Bandića da je sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi U ime obitelji priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum.

Vidjet ćemo hoće li se USKOK žaliti nakon današnje katastrofe, ali to je mogućnost i pravo svake stranke u postupku.

'Prvi hitac borbe protiv šerifa je promašen - šerif je pobijedio', poručio je Šerić.

Na kraju se stječe dojam da je cijeli proces bio nepotreban, s čime se slaže i odvjetnik.

'Tko će pomagati udrugama civilnog društva ako neće općina, grad, pa i država. Po toj logici se moglo optužiti sve koji pomažu bilo kojim udrugama bilo koje orijentacije i provenijencije', zaključio je.