'poznavala samo škugora'

Odvjetnik Marije Ratkić: Nije točno da je priznala krivnju, neće biti svjedok pokajnik

30.08.2022 u 09:14

Bionic
Reading

Je li Marija Ratkić, predsjednica Uprave Plinare istočne Slavonije, priznala krivnju? O tome je jutros za N1 govorio njezin odvjetnik Petar Pavković

'Nije točno da je Marija Ratkić priznala ovo za što je se tereti. Nju terete da je pomogla sudionicima. Ako vi nekome pomažete, morali biste znati da pomažete, da hoću i da pristajem. Marija Ratkić poznaje samo jednu od tih osoba, a to je osoba iz Ine, Damir Škugor. Ostale nije poznavala ni s njima kontaktirala. Netočno je da bi ona sudjelovala u ovoj navodnoj zločinačkoj organizaciji radi pribavljanja imovinske koristi', kazao je Pavković za N1.

'Pri ispitivanju je iznosila sve podatke o svojoj imovini, primanjima i uputila je na relevantne isprave. Nikakvu imovinsku korist iz ovoga nije pribavljala. Pod uvjetima pod kojima je kupila taj plin, ona ga je prodala zaračunavajući samo manipulativne troškove po 19,5 eura. Je li ona znala, ne mogu o tome govoriti jer ne znam je li znala što se valja iza brda', kazao je odvjetnik.

Govoreći o motivima da kupuje plin od Ine pa ga prodaje privatnoj tvrtki, naglasio je: 'Ne mogu razgovarati o motivima, nego o činjenicama. Ona ga je po kupljenoj cijeni dalje distribuirala. Je li ona time bila nedovoljno poslovna i gledala i interese svoje tvrtke?'

'Ratkić ne sudjeluje u kaznenom djelu. Iz njenog se iskaza izvlači zaključak i ove činjenice su provjerljive. Ništa od ovoga ne pripada imovinskoj koristi, ništa nije priskrbila', dodao je.

  • +29
Privođenje osumnjičenih za malverzacije u Ini na Županijski sud Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

Na pitanje je li to što je prodavala plin iz Ine bila izravna naredba, Pavković je kazao da nema informaciju da bi joj netko diktirao kako će poslovati. 'Podatak da je Škugor utjecao ne mogu potvrditi. Ona je imala primarni interes da opskrbljuje dosadašnje korisnike i nikakav drugi, ovisila je o Ini', kazao je Pavković.

Na pitanje o podacima za 2020., 2021. i 2022., koliko je Plinara istočne Slavonije kupovala plin od Ine, odvjetnik je rekao da ne zna i da ne može odgovoriti na to. 'Možda sam propustio da negdje postoji taj podatak', rekao je.

Što se tiče toga je li upozoravala na stanje u Plinari, rekao je: 'To su mi pitanje već postavljali. Nemam tu informaciju da bi ona upozorila na nešto. Dopuštam da mnoge stvari ne znam s obzirom na tijek istraživanja. Hoće li se pojaviti nešto o tome, ne znam.'

'Podnosila je redovite izvještaje o stanju poslovanja. Mislim da su tromjesečni. Vjerojatno je podnosila te izvještaje županiji, koja je osnivač Plinare. Tu informaciju dobio sam iz razgovora - da je redovno izvještavala, a o njihovom sadržaju ne znam. Imao sam malo razgovora s njom, sad ću ići k njoj u zatvor', rekao je odvjetnik.

'Ona nije priznala da bi pomogla bilo kome u ovoj kriminalnoj aktivnosti', naglasio je ponovno.

Kazao je da je Ratkić podnijela ostavku, dodavši da će kada dobiju odluku o razrješenju zatražiti da je se pusti iz istražnog zatvora.

'Neće biti svjedok pokajnik. Jer svjedok pokajnik je zapravo sudionik. Ona položaj svjedoka pokajnika ne treba i ne može imati', poručio je Pavković.

Kaže da njegova klijentica nije bila svjesna kaznenog djela. 'Je li imala saznanja kako su ostali osumnjičenici poslovali ili sudjelovala u tome, makar ne znajući, teško je spekulirati. Ona u tome nije sudjelovala', rekao je.

Pavković je potvrdio da je Ratkić članica HDZ-a. 'Imam tu informaciju, ali o tome nisam razgovarao s njom. Mene nije zanimala njena stranačka opredijeljenost', rekao je odvjetnik.

'Ona na svom računu nema ni lipu - kako je to moguće ako je sudionik, pomagač? To je za mene pokazatelj da nije ušla u ovaj kriminalni milje s namjerom da pomaže nekome. Je li bila pod pritiskom ili partijskom disciplinom, ne bih stvarao zaključke', rekao je Pavković.