KALMETA GA BRANI I HVALI

Odvjetnik: Livaković se neće braniti šutnjom

23.10.2013 u 16:03

  • +10

Gužva pred Livakovićevim stanom

Izvor: Cropix / Autor: Jure Mišković / cropix -arhiva

Bionic
Reading

Odvjetnik Zdravka Livakovića, Splićanin Nediljko Ivančević, novinarima okupljenima pred Livakovićevom zadarskom adresom poručio je: 'Došao sam na poziv svog klijenta. Bio je na poslovnom sastanku u Zagrebu, ne znam zašto je priveden, vi više znate nego ja. Ukoliko se podigne optužnica, on se zasigurno neće braniti šutnjom'

'Došao sam kako bih bio moralna podrška svom klijentu. Uhićenje je neugodna i šokantna stvar i podrška je potrebna', kazao je Ivančević. Reporteri Antene Zadar fotografirali su u 14:25 terenac ZG oznaka kojim je na svoju zadarsku adresu doveden Zdravko Livaković.

Slučaj je prokomentirao i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta koji je Livakoviću poželio da što prije dokaže svoju nevinost.

'Moje informacije su iz medija da je priveden. Mogu kazati da je Zdravko moj dugogodišnji suradnik i prijatelj i da je zahvaljujući njemu Zadar svih ovih proteklih godina, pogotovo u mandatu kada sam bio gradonačelnik prvi puta, napredovao i da se izgradilo puno toga. Isto tako i kao državni tajnik je napravio puno za prometnu infrastrukturu. Činjenica je da se zadnjih nekoliko godina on stigmatizira, ali ne od medija i institucija, nego od određenih pojedinaca ovdje u Zadru, pa diljem Hrvatske. O njima je bolje ne govoriti. Valjda će i oni doći na red pred institucije države za koje sam siguran da će raditi svoj posao odgovorno, a Zdravku želim da čim prije dokaže svoju nevinost', kazao je Kalmeta.

Na novinarski upit odgovorio je kako ne očekuje da će osobno biti pozvan na obavijesni razgovor, ali i da će se u slučaju da se to dogodi odazvati i surađivati kao i dosada. Rekao je i kako je posljednji put s Livakovićem razgovarao tijekom jučerašnjeg dana.

Bivši državni tajnik u Ministarstvu prometa Zdravko Livaković na razgovoru je u policiji zbog korupcijskog slučaja Remorker, odnosno izvlačenja novca iz Hrvatskih autocesta (HAC), objavila je agencija Hina.

Livakovića je u tom slučaju teretio bivši financijski direktor HAC-a Josip Sapunar koji je uhićen zbog sumnje da je sudjelovao u izvlačenju višemilijunskih iznosa iz te državne tvrtke.

Od izvora bliskog istrazi Hina neslužbeno doznaje da je Livaković trenutno na razgovoru u policiji, a s obzirom na Sapunarov istražni iskaz očekuje se da će ga ispitati i USKOK-ovi istražitelji koji su taj predmet preuzeli od zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva.

Sapunar je, kako se neslužbeno doznaje, priznao da je državnim tajnicima iz ministarstva koje je tada vodio Božidar Kalmeta predavao novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker International Igora Premilovca. Iz HAC-a je na taj način navodno izvučeno 38 milijuna kuna. Do tog su saznanja istražitelji došli nakon što su otkrili da je na isti način preko tvrtke Remorker iz Hrvatske gospodarske komore izvučeno 32 milijuna kuna.

Kako je Sapunar u iskazu spomenuo još neke osobe, nagađa se da će policija nastaviti s pozivanjem na razgovore i mogućim uhićenjima.

Osim što je u Kalmetinom ministarstvu bio državni tajnik, Livaković je u veljači 2004. imenovan predsjednikom Nadzornog odbora HAC-a, javne tvrtke koja se, osim po modernim autocestama, isticala po korupcijskim skandalima od kojih je dosada najpoznatiji bio bojenje tunela.

U novinarskim krugovima još jučer se nagađalo da će Livaković biti uhićen u Zadru gdje živi, no on nije želio ništa komentirati.