ARBITRAŽA O GRANICI

Odvjetnici svjetskog glasa - hrvatski aduti protiv Slovenije

24.02.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Odvjetnici iz ureda sa svjetskim ugledom, Matrix Chambers i Foley Hoag, pomagat će hrvatskoj strani u predmetu spora o granici između Hrvatske i Slovenije, koji će se rješavati pred Arbitražnim sudom koji su ranije dogovorile dvije države. Dugotrajan spor dviju zemalja oko granice konačno je iz sfere dnevne politike prešao u ruke odvjetnika. Ipak, svi očekuju da će to biti naporan i dug postupak

Nakon što su se hrvatska i slovenska strana dogovorile oko članova i predsjednika Arbitražnog suda prva naredna stvar koju trebaju uraditi jest utvrditi točan predmet spora. Bit će nužno definirati hrvatska pregovaračka stajališta i tu neće smjeti biti greške.

Hrvatski aduti su članovi savjetničkog tima za arbitražu sa Slovenijom, ugledna svjetska odvjetnička imena poput Jamesa Crawforda Phillpea Sandsa i Paula S. Reichlera, ali će se u slučaj uključiti još nekoliko odvjetnika iz odvjetničkih ureda Matrix i Foley Hoag te njihovih suradnika kako vrijeme bude odmicalo. Davor Vidas također je uključen u ovaj slučaj kao hrvatski stručnjak i dio hrvatskog dijela stručnog tima. Kriteriji po kojima se Vlada ravnala pri odabiru ovih odvjetničkih ureda jesu stručnost, ali i činjenica da smo već otprije upoznati s njihovim radom jer nas zastupaju i u slučaju tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.

'Vlada je odlučila svoje povjerenje dati odvjetničkim uredima Matrix i Foley Hoag ponajviše zbog dokazane stručnosti, iskustva i uspjeha u zastupanju država u postupcima rješavanja međudržavnih sporova o granicama pred međunarodnim sudovima', kazali su nam u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Osim toga, dodatni razlog angažiranja Crawforda i Sandsa bila je i dugogodišnja suradnja i stečeno međusobno povjerenje uspostavljeno ponajviše pri radu na hrvatskoj tužbi za genocid, predmetu u kojem su također angažirani i koji je u postupku pred Međunarodnim sudom.

U MVEP-u kažu da je ugovor sa stranim odvjetničkim kućama sklopljen potkraj prošle godine, kada su trebali započeti teći procesni rokovi u postupku arbitraže, odnosno odmah nakon što je i formalno započeto s pripremama za postupak. Dogovoren je određeni ritam održavanja sastanaka hrvatskog i stranog stručnog tima po fazama izrade memorijala, u kojima će se formulirati hrvatska stajališta u postupku.

Financijski parametri angažmana stranih odvjetnika ostaju nepoznanica jer je ugovor između odvjetnika i klijenata povjerljive prirode te se sadržaj takvih ugovora ne objavljuje. Ipak, iz neslužbenih izvora saznajemo da bi cijeli postupak oko arbitraže, prema sadašnjim procjenama, mogao stajati oko pet milijuna eura.