OTPOR ZAKONU

Odvjetnici ne žele otkrivati porijeklo novca svojih klijenata

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.03.2011 14:34
  • Objavljeno 17.03.2011 u 12:14
PRANJE NOVCA 2

PRANJE NOVCA 2

Izvor: Corbis / Autor: Corbis

Hrvatska odvjetnička komora (HOK) upozorila je danas da europske odredbe o sprečavanju terorizma i pranja novca, koje je Hrvatska morala uvrstiti u svoje zakonodavstvo, ugrožavaju temeljna profesionalna načela čuvanja odvjetničke tajne te odnos povjerenja između stranke i njegova pravnog zastupnika

Prema novim zakonskim odredbama odvjetnici su dužni utvrđivati porijeklo novca svojih klijenata, čime ih se, kako ističu, želi pretvoriti u istražitelje i doušnike represivnog aparata.

'Hrvatski odvjetnici su protiv kršenja zakona i kao legalisti poštuju sve propise na snazi, ali ne mogu pristati da se zakonskim odredbama ugrožavaju temeljna načela odvjetničke profesije', kazao je predsjednik HOK-a Leo Andreis u razgovoru s novinarima uoči 29. dana odvjetništva.

U HOK-u ističu da iste stavove o toj problematici imaju i odvjetnici u zemljama Europske unije. Zbog toga su na Danima odvjetništva organizirali seminar o problematici sprečavanja pranja novca s kolegama iz Pariške odvjetničke komore, dok će sutra o modelima donošenja zakona raspravljati s odvjetnicima iz Njemačke.

Po Andreisovim riječima, odvjetnici se protive da se zakoni donose samo zato da se 'riješi neki trenutni problem, pa makar to bio i ulazak u EU'.

'Propisi se ne smiju donositi da idu u korist trenutnoj situaciji, oni moraju biti u službi pravne države i funkcioniranja sustava. Zakonodavstvo treba graditi za našu djecu  da bi jednom živjela u pravnoj državi', smatra predsjednik HOK-a.

Komentirajući trenutnu praksu donošenja zakona, Andreis je kazao da su pravni stručnjaci u radnim skupinama u manjini zbog čega ih političari najčešće nadglasaju. Pogrešnom smatra i učestalu praksu donošenja izmjena i dopuna zakona, koje je često nemoguće uvrstiti u kvalitetan pročišćeni zakonski tekst.

Nije rijetkost ni da su zakoni puni nelogičnosti i kontradiktornosti. Odvjetnici smatraju da je takav slučaj i s odredbama o sprečavanju pranja novca i terorizma, kojima se krše temeljna ljudska prava na pružanje pravne pomoći.

'SAD je pretrpio najveću štetu od terorizma, no tamo se odvjetnike ne obvezuje da prijavljuju svoje klijente', kazao je riječki odvjetnik Mario Bezić, koji je moderirao današnji okrugli stol 'Odvjetnici i pranje novca'.

Gost skupa, predsjednik Međunarodnog odjela Pariške komore Philippe Georgiades, također je ocijenio da takvi propisi odvjetnicima oduzimaju neovisnost, dok je njegov kolega Dominique Basdevant upozorio da se tome protive sve europske odvjetničke komore koje 'političkom borbom' žele upozoriti da se odnos povjerljivosti s klijentom ni s čime ne smije ugroziti.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!