potvrdio ostavku

Odstupio britanski ministar obrane Ben Wallace, potencijalni nasljednik šefa NATO-a

31.08.2023 u 10:54

Bionic
Reading

Britanski ministar obrane Ben Wallace u četvrtak je u pismu premijeru Rishiju Sunaku potvrdio svoju ostavku, najavivši nastavak podrške vladi, no i upozorivši da se obrana ne smije smatrati „diskrecijskim troškom”

Britanska vlada za novog je ministra obrane imenovala bivšeg ministra energetike Granta Shappsa. Wallace, predvodnik britanskog odgovora na rusku invaziju na Ukrajinu, prošli je mjesec najavio da želi odstupiti s dužnosti nakon četiri godine, kao i da ne želi više biti zastupnik poslije idućih izbora jer se želi baviti drugim stvarima.

Smatran velikim zagovornikom povećanja izdvajanja za oružane snage, Wallace se često spominje kao potencijalni nasljednik glavnog tajnika NATO saveza Jensa Stoltenberga. Mandat Norvežanina produžen je za još jednu godinu.

Popularni ministar odlazi na nezadovoljstvo dijela Konzervativne stranke, a njegovo odstupanje neće promijeniti podršku Londona Kijevu. U svom službenom pismu ostavke Wallace je ponovio poziv vladi da ne reže sredstva za obranu. „Ministarstvo obrane je ponovno na putu da postane svjetska klasa, sa zaposlenicima svjetske klase”, napisao je.

„Znam da se slažete sa mnom da se ne smijemo vratiti u dane kad su vlade obranu smatrale diskrecijskim troškom” te je štedjela na tom sektoru, napisao je Sunaku sada bivši ministar koji je u veljači prošle godine boravio u Zagrebu.