spremaju se prosvjedi

Uveden novi režim odvoza smeća: Pogledajte kako iz zraka izgleda odron na Jakuševcu

06.12.2023 u 10:52

Bionic
Reading

Građani zbog situacije na Jakuševcu najavljuju prosvjede. Pojavila se i snimka s drona koja pokazuje razmjere urušavanja nakon eksplozije na odlagalištu otpada

Otpad se u srijedu opet počeo odlagati na Jakuševcu nakon što je odlagalište bilo privremeno zatvoreno.

Na zagrebačkom odlagalištu otpada u ponedjeljak je, drugi put u mjesec dana, došlo do odrona smeća. Tom je prilikom jedan radnik Čistoće teško ozlijeđen, amputirana mu je ruka i ima polomljena rebra.

U međuvremenu se pojavila snimka s drona koja pokazuje razmjere odrona smeća na Jakuševcu.

Zdravko Stoilković iz Sindikata radnika Čistoće u razgovoru za N1 govorio je o izmjenama u odvozu smeća u Zagrebu nakon odrona na Jakuševcu.

'Nakon snimke drona vidjeli smo da je puknuće deponija veliko, ta masa bi se mogla spustiti, traži se dodatno rješenje, da vozila uopće ne silaze ispod razine nasipa. Mi ćemo privremeno koristiti vrh nasipa, to će nas usporiti jer mora ići kamion po kamion, ali nemamo drugog rješenja sada', kazao je te dodao da su radnici u strahu.

  • +14
Odron smeća na Jakuševcu Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Stoilković inzistira na sigurnosti radnika. Kaže da će pružati usluge sukladno mogućnostima, ali će to biti otežano zbog istovara.

'Ići će kamion po kamion. Može se istovarati samo po dnevnom svjetlu', napomenuo je.

U nekim dijelovima grada moglo bi doći do smanjenog odvoza otpada.

'Prioritet će biti bolnice, vrtići i škole te centar grada zbog Adventa, također redoviti odvoz, a u drugim dijelovima ćemo pokušati pružiti uslugu koliko možemo.'