županijski sud u zagrebu

Određen istražni zatvor protiv braće Mamić, slijedi tjeralica i novi zahtjev za izručenjem iz BiH?

23.06.2021 u 10:36

Bionic
Reading

Županijski sud u Zagrebu u srijedu je odredio istražni zatvor za Zdravka i Zorana Mamića čime se otvara nova mogućnost za traženje njihovog izručenja iz BiH, gdje su se sklonili od izvršenja zatvorskih kazni na koje su obojica osuđeni

U ponedjeljak je izvanraspravno vijeće Županijskog suda ukinulo prethodnu odluku suca istrage koji je za Zdravka i Zorana Mamića odbio odrediti istražni zatvor te se na Županijskom sudu u srijedu ponovno odlučivalo o tome, a kako je na twitteru objavila reporterka RTL-a Ivana Ivanda Rožić, za Mamiće je određen istražni zatvor.

Kao što je poznato, određivanje istražnog zatvora protiv braće Mamić nužan je preduvjet za raspisivanje nove tjeralice te za traženjem izručenja sukladno odredbama sporazuma između Hrvatske i BiH koji je stupio na snagu 2014. godine.

Istraga u ovom slučaju je pokrenuta nakon što je Zdravko Mamić tužiteljima dostavio navodne dokaze protiv sudaca osječkog Županijskog suda koje je prozvao da su od njega primili mito, prenosi RTL.

U odnosu na ostale okrivljenike izvanraspravno vijeće Županijskog suda u ponedjeljak je potvrdilo odluku suca istrage pa se danas nije o tome odlučivalo. To znači da je sudac Darko Krušlin ostao na slobodi, dok su iza rešetaka ostali njegov kolega Zvonko Vekić, te osječki poduzetnik Drago Tadić.

Treći osumnjičeni sudac Ante Kvesić, kojem je istražni zatvor bio određen zbog opasnosti od ponavljanja djela, pušten je jer udaljen sa sudačke funkcije u trenutku kad rješenje o istražnom zatvoru postalo pravomoćno, pa više nije bilo razloga za istražni zatvor.