nova turistička zvijezda

Odmor s pogledom na Split i Zagoru: Klis je prestao biti tek sinonim za dobru janjetinu, od njihovih turističkih brojki rastu zazubice

23.06.2019 u 10:32

Bionic
Reading

Ime je dobio po klisuri na kojoj se nalazi i na kojoj je izgrađena spektakularna srednjovjekovna tvrđava, a u novije vrijeme najčešće je bio sinonim za dobru janjetinu. Potom je stigla 'Igra prijestolja', pa su nagrnuli fanovi, a sada slijedi korak dalje. Klis, stanovništvom malena i površinom ogromna općina tik iznad Splita, od mora ima samo pogled, no svejedno juri prema statusu turističke zvijezde. I turizmu koji će, kažu koristeći popularan izraz, biti održivog karaktera

Samo nekoliko godina bilo je potrebno da se provede nekoliko suvislih poteza koji su očekivano rezultirali popriličnim skokom: broj turističkih noćenja iz godine u godinu raste više od 50 posto, općinski proračun nabujao je za tri puta - s 13 na 30 milijuna kuna u pet godina - a većina projekata već danas financira se europskim sredstvima.

Zvuči zanimljivo, kao i većina priča koje dolaze iz drugih, nažalost najčešće samo malih sredina. Valjda su ondje fleksibilniji sustavi, pa je lakše i jednostavnije provesti promjene, no nešto je i do ljudi koji ih vode. Mladi načelnik Jakov Vetma skroman je, ali vidi se i da mu baš ne smetaju pohvale: ima on svoju viziju Klisa koju namjerava progurati u, evo, drugom mandatu zaredom.

'Nije floskula, prije svega želimo stvoriti ugodno mjesto za naše građane, a činjenica da živimo uz drugi grad u državi i da imamo ogromne povijesne i prostorne resurse nameće nam logičan zaključak da se moramo usmjeriti turizmu, uz poljoprivredu i malo poduzetništvo', objašnjava Vetma za tportal.

Za neupućene, čuvena Kliška tvrđava nalazi se na prijevoju između Mosora i Kozjaka i s jedne strane gleda na panoramu pet kilometara udaljenog Splita, a s druge na Dalmatinsku zagoru, u kojoj se u stvarnosti nalazi pet šestina površine ove općine s tek pet tisuća stanovnika. Na ovoj lokaciji prije njene izgradnje stolovali su hrvatski knezovi i kraljevi, pa se prostor uvjetno može nazvati i povijesnim hrvatskim glavnim gradom, a sama utvrda izgrađena je u srednjem vijeku za obranu od Osmanlija. Njome se danas šeću isključivo turisti, zavlače se u njene zakutke i pokušavaju reproducirati scene iz slavne igrane serije.

Brojke su egzaktne: na početku cijelog tog procesa naplaćeno je oko osam tisuća ulaznica za tvrđavu, prošle godine 70 tisuća, a ovog ljeta procjene govore o stotinu tisuća gostiju.

'Prošle godine od Vlade smo napokon dobili tvrđavu na upravljanje i sada ju sustavno obnavljamo: dovršen je Knežev dvor vrijedan milijun eura, a podnijeli smo prijavu za sredstva za uređenje ljetnih pozornica vrijednih 5,3 milijuna kuna te za rekonstrukciju topničke vojarne i saniranje i uređenje vegetacije na samim zidinama', referira nam kliški načelnik.

Prije svega toga tvrđava će već ovog ljeta zasjati u bojama: sa Šibenikom, Zenicom i Herceg Novim Klis je povukao još 2,5 milijuna kuna za ugradnju nove rasvjete, a ona će svijetliti u dvije varijante. Pojednostavljeno rečeno, prva varijanta je ambijentalna i uključuje osvjetljivanje po svim pravilima struke, a druga 'svečana' i rađena otprilike po uzoru na Akropolu. Kako se s Klisa vide i Split i Zagora, tako će se sada s obje strane vrlo dobro moći vidjeti i Klis.

Puno je tu projekata koje vrijedi barem spomenuti: upravo nedavno uređena su dva kilometra biciklističkih staza kroz Kliško polje i uskoro će tim putem, uz potok i preko bezbroj mostića, biti spojeni tvrđava s jedne i izvor rijeke Jadro s druge strane, sedam kilometara daleko. Uređen je prostor za parkiranje turističkih autobusa kako ne bi zagušivali centar mjesta, u zagorskom dijelu općine probijeni su putovi do niza starih bunara te se razvija izletnički turizam, a baš ovih dana otvoren je i 'interpretacijski centar' vrijedan nešto više od milijun kuna.

Po uzoru na Provansu, samo moderniji

'Po uzoru na Provansu, napravili smo mjesto na kojem će gosti moći dobiti sve informacije, samo smo malo moderniji, digitalni', smije se Vetma.

Ovdje je, naime, kliška povijest prikazana u trodimenzionalnoj tehnologiji i velikim hologramima, a nakon toga goste se diskretno upućuje u gastronomsku ponudu kraja koja se više ne svodi tek na janjetinu i kapulicu. Mada je i ona, reći će znalci, uz Pag, Boraju kod Šibenika i Brač sasvim sigurno najbolja u Dalmaciji.

Jedna od istaknutih štacija jest Etno-agro park Stella Croatica u obližnjem zaseoku Mihovilovići, prava mala oaza koju je obitelj Polić dignula doslovno ni iz čega.

  • +32
Etno-agro park Stella Croatica u Klisu Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic / CROPIX

Još 2001. godine na otoku Mljetu odlučili su oživiti zaboravljene proizvode Dalmatinske zagore i otoka pa su tradicionalnim jelima, slasticama i namirnicama koje su othranile generacije udahnuli novi život i od njih napravili gastro suvenire. Prije sedam godina odlučili su doći na Klis te su izgradili prvi objekt za proizvodnju, a iz godine u godinu dopunjavali su sadržaje na svom posjedu, širili proizvodni asortiman prehrambenih artikala - od već dobro poznatih arancina, ušećerenih badema, smokvenjaka, suhih smokava, džemova, slastica, maslinovog ulja i začina, do prirodne kozmetike, sapuna, krema, detox proizvoda, dodataka prehrani...

Prije nekoliko godina patentirali su 'mediteranski faktor' koji su otkrili na osnovi studije u suradnji s Kemijsko-tehnološkim i Medicinskim fakultetom Sveučilišta iz Splita, u sklopu koje su promatrali ljekovita svojstva osamdesetak autohtonih mediteranskih biljaka i došli do zaključka da kombinacija pokožice grožđa, koštice grožđa, lista masline i mente ima najbolju antioksidativnu funkciju. A prije tri godine u suradnji s Etnografskim muzejom u Splitu na imanju su izgradili Dalmatinsko kameno selo, koje oduševljava posjetitelje. Projekt su prošle godine zaokružili otvaranjem botaničkog vrta s petstotinjak vrsta, uključujući sve hrvatske primorske endeme - od dubrovačke i jabučke zečine do biokovskog zvončića i velebitske degenije - a tu je i vrt posvećen hrvatskom nacionalnom cvijetu Iris croatica, otočići s ljekovitim i začinskim biljem, 'otrovni vrt', posebni sadržaji posvećeni autohtonim vrstama poput dalmatinskog buhača ili smilja, dakako i masline…

Priprema za prvi mjesni hotel

Načelnik Vetma nedavno je vlastite vijećnike odveo u obilazak ovog i drugih gospodarstava jer ni većina njih dotad nije bila svjesna toga kakvo im se blago nalazi nadomak ruke. Iako su i sami osjetili da se neki vrag događa: u vrlo kratkom razdoblju na području općine uređeno je šezdesetak turističkih vila s bazenima, pa je kao logičan korak slijedila priprema i za prvi mjesni hotel.

Ova ideja razvija se već neko vrijeme, a sada je došla u vjerojatno ključnu fazu - za koji mjesec objavit će se natječaj za prodaju gradskog zemljišta vrijednog najmanje 11 milijuna kuna, s time da će kupac preuzeti i projekt hotela od stotinjak soba. Bit će to kaskadna građevina, u skladu s kaskadnom formom kakvu ima i sam Klis, kako bi se sve lijepo uklopilo i ne bi stršalo ni u ambijentu ni na razglednicama. Bit će licitacija, pa tko ponudi više.

>> Deset vila i kuća za odmor Dalmatinske zagore koje će vas ostaviti bez daha

'Prihodi i od tvrđave i od ostalih sadržaja jako dobro rastu i sada smo u puno komotnijoj situaciji: pojačali smo sredstva za sufinanciranje vrtića na 2,5 milijuna kuna, sufinanciramo javni prijevoz, veće su i stipendije i davanja za socijalne programe, osnivamo i komunalno redarstvo koje nikad prije nismo imali. Jednom riječju, napokon smo postali normalna općina od koje njeni stanovnici imaju konkretnu korist', zaključuje Vetma.

Imali bismo još štošta napisati o Klisu - recimo da je u zaleđu već dobio veliko polje s vjetroelektranama, a uskoro će i dva velika solarna polja - no i na takve projekte ovdje se zasad gleda kao na 'najobičniji dan u uredu'.

Može se kad se hoće.