PROTUMJERE KREMLJA

Odmazda za sankcije: Ukrajincima zabranjen prelet preko Rusije

29.09.2015 u 15:31

Bionic
Reading

Službena Moskva priopćila je danas kako će od 25. listopada zatvoriti svoj zračni prostor za sve ukrajinske avioprijevoznike, a radi se o protumjeri koju je Ukrajina ranije uvela za dvije ruske zrakoplovne kompanije

Inicijativu o zabrani pokrenuo je ruski premijer Dmitrij Medvedev koji je od ruske Federalne prometne agencije zatražio da obavijesti ukrajinske aviokompanije koje lete za Rusiju kako će im od 25. listopada biti uskraćen ruski zračni prostor, prenosi agencija TASS.

Ova mjera predstavlja odgovor na prošlotjednu odluku ukrajinskih vlasti, koje su zabranile ruskim kompanijama Aeroflot i Transaero da lete za Ukrajinu, također od 25. listopada. Pored toga, Ukrajinci su zabranili ruske tranzitne letove ukoliko avion prevozi vojno osoblje ili robu dvostruke namjene. Moskva je pak ovu odluku Kijeva okarakterizirala kao 'čin ludosti'.

Podsjetimo, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je 16. rujna proširio popis sankcija protiv ruskih tvrtki i osoba na još 400 dužnosnika i 90 kompanija.