BOLNA ISTINA O DRŽAVNOJ BLAGAJNI

Odmah nakon izbora stiže na naplatu 11,1 mlrd kuna dugova

19.10.2011 u 12:12

Bionic
Reading

Svaka nova vlada, kad nakon izbora preuzme vlast, u ormarima Banskih dvora pronađe kosture. Misli se pritom uglavnom na financijske obveze i razne dugove koji često nisu bili poznati. Što čeka novu Vladu nakon 4. prosinca? Odmah, dakle, već 2012, nova vlada mora vratiti 11,1 milijardi kuna dospjelih dugova (za kamate i glavnicu) za ranije izdane državne obveznice, piše Globus

Obveznice će iz godine u godinu samo rasti, pa će u 2013. iznositi 15,6 milijardi kuna, a u 2014. čak 16,6 milijardi kuna. Usporedo s isplatom dospjelih državnih obveznica, novu vladu mogla bi zatrpati i državna jamstva, ističe Globus.

Većina jamstava koja su izdana u proteklu godinu-dvije mogla bi na naplatu doći već za dvije ili tri godine. A to nije mali novac: u posljednje dvije i pol krizne godine Vlada je za svoja jamstva morala platiti 2,9 milijardi kuna jer tvrtke kojima je jamčila za kredite nisu mogle vratiti dugove. A jamstva su se zadnjih godina dijelila šakom i kapom.

Do 2008. godine aktivna jamstva činila su oko osam posto BDP-a, dok su u lipnju 2011. povećana na 16,6 posto BDP-a. Udio aktivnih jamstava porastao je dvostruko u samo dvije i pol godine.