STRANI MEDIJI

'Odluka Vrhovnog suda za Sanadera vjetar u leđa oporbenom HDZ-u'

02.10.2015 u 07:57

Bionic
Reading

Novinske agencije diljem svijeta javljaju o jučerašnjoj odluci Vrhovnoga suda koji je ukinuo presudu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera i ostalih okrivljenika u slučaju Fimi media i slučaj vratio na ponovno suđenje

Reuters piše da Ivo Sanader, koji se nedugo nakon napuštanja premijerskog položaja 1. srpnja 2009. našao na meti Uskoka zbog brojnih afera, više nije osuđen ni u jednom slučaju, te da mu je Ustavni sud ljetos ukinuo presudu u slučaju Hypo i Ina-MOL. Također dodaje da je suđenje Sanaderu bilo dio protukorupcijske kampanje kako bi Hrvatska povećala izglede za pristup EU-u. U Hrvatskoj se u studenom održavaju parlamentarni izbori, pa Reuters ocjenjuje da bi jučerašnja odluka mogla oporbenom HDZ-u dati vjetar u leđa.

France Press zamjećuje da je to bio prvi sudski postupak od hrvatske neovisnosti u kojem je neka politička stranka bila osuđena za korupciju. Odluku Vrhovnoga suda također stavlja u kontekst skorih parlamentarnih izbora i podsjeća da je Sanaderova politika odvela Hrvatsku prema NATO-u i u Europsku uniju.

Njemačka agencija DPA piše da su istrage, zatim uhićenje, suđenja i osuđujuće presude protiv Sanadera i drugih dužnosnika bile važan korak u borbi protiv korupcije, koji je Europska unija tražila od Hrvatske prije nego što joj je dopušteno da u srpnju 2013. postane punopravna članica.