AFERA AGRAM

Odluka o žalbama na zatvor i jamčevine tek idućeg tjedna

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 22.10.2014 17:12
  • Objavljeno 22.10.2014 u 16:12
Milan Bandić uhićenje

Milan Bandić uhićenje

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zagrebački Županijski sud će najranije sljedećeg tjedan odlučivati o žalbama na istražni zatvor zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i njegovim suosumnjičenicima, ali i o odluci da se suvlasnika CIOSA Petra Pripuza, pročelnika Bandićeva ureda Miru Lacu i direktora Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivana Markusa uz jamčevinu pusti da se brane sa slobode

Sudac istrage Zdenko Posavec u utorak navečer odredio je istražni zatvor svim osumnjičenicima za koje je Uskok to zatražio, no prihvatio je jamčevinu za Petra Pripuza u iznosu od 7,5 milijuna kuna, a za Lacu i Markusa od po 100 tisuća kuna.

Odvjetnici osumnjičenih najavili su žalbe na odluku o zatvaranju svojih branjenika, a Uskok na pogodnost da se Pripuz, Laco i Markus brane sa slobode. Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda o tim će zahtjevima raspravljati kada se prikupe sve žalbe, što znači da će Pripuz, Laco i Markus iz Remetinca moći van tek ako rješenje o određivanju istražnog zatvora postane pravomoćno, a njihova jamčevima 'sjedne' na račun suda.

Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik jučer je kazao da oni nisu nudili jamčevinu, jer su, vjerujući da mu neće odrediti istražni zatvor, smatrali da to nije potrebno.

I dok prava istraga tek slijedi, a tužiteljstvo najavljuje blokadu imovine i ispitivanje najmanje 270 svjedoka, mediji navode da su dvije Bandićeve suradnice već prokazale svog šefa. Navodno je riječ o pomoćnici pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Ines Bravić te načelnici Odjela za pravne poslove Gradskog ureda za imovinu Koraljki Rožanković Uremović koje su puštene nakon što su u svojoj obrani pred Uskokom rekle da je cijeli posao oko sporne zamjene zemljišta s tvrtkom Bramgrad projekt vodio gradonačelnik.

Uz njih Uskok nije tražio pritvor niti za voditelja Holdingove podružnice za upravljanje sportskim objektima Dragutina Kosića te direktora Plinare Antu Dodiga za koje se također nagađa da su rekli sve što istražitelji 'žele čuti'.

Uz Bandića te trojac kojem je prihvaćeno jamstvo u Remetincu su sinoć završili predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić, gradonačelnikovo savjetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, koji je bio ovlašten zamjenjivati direktora Holdinga, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum i glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović

Uskok jednog od najpoznatijih hrvatskih političara tereti za niz koruptivnih nedjela povezanih u više 'slučajeva' u kojima je Bandić naveden kao poveznica svih osumnjičenika, s izuzetkom dva sumnjiva zapošljavanja za koja je navodno odgovoran Ljubičić.

U svim navodnim Bandićevim nedjelima gradonačelnika se sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun. Ukupnu 'štetu' tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.

Bandića se tereti za nezakonitosti u poslovanju s Pripuzovom tvrtkom CIOS te Bramgrad projektom Branka Mihaljevića te zbog Uskoku spornih donacija u predsjedničkoj kampanji. Također, terete ga i da je trgovao utjecajem pri nezakonitom zapošljavanju sebi bliskih osoba u Gradskom poglavarstvu i Zagrebačkom Holdingu, a osumnjičen je i za nezakonito korištenje službenih automobila Grada Zagreba u privatne svrhe.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!