RADIMIR ČAČIĆ

'Odluka o plinu zakonita kao i ostale Vladine odluke'

03.05.2012 u 11:46

Bionic
Reading

Usprkos prognozi Ekonomskog instituta o padu BDP-a od jedan posto u ovoj godini, prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić očekuje da će hrvatsko gospodarstvo u 2012. zabilježiti rast od 0,8 posto

Čačić je novinarima uoči sjednice Vlade kazao da su procjene Ekonomskog instituta, prema kojima je hrvatsko gospodarstvo ponovno u recesiji, 'činjenice o kojima je govorila i ova Vlada, poglavito kada je tvrdila da su lažne tvrdnje HDZ-a da je Hrvatska izašla iz krize'.

U osvrtu na prognozu Ekonomskog instituta o padu BDP-a od jedan posto u ovoj godini, Čačić je naglasio 'da je to do sada najmanje loša prognoza' te je i dalje uvjeren da će 'hrvatsko gospodarstvo u 2012. zabilježiti rast od 0,8 posto. Sada smo dva puta bolji nego što smo bili jer se dosad govorilo o padu od dva posto'.


Optimizam drži i ministra financija Slavka Linića, koji je dodao da se 'u drugoj polovici godine, pokretanjem investicija, mogu očekivati i suprotni trendovi'. 'Ako brojke pokazuju negativne trendove onda je to recesija, što Vlada nikada nije ni osporavala', kazao je Linić izrazivši 'žaljenje jer neovisni analitičari i kritičari ne vjeruju Vladi, nego smatraju da ona ništa ne radi. Oni se drže samo brojki, poput statističara, a ne gledaju Vladin program u cjelini'.

Kritiku je Linić uputio i poduzetnicima, kazavši da 'iako je Vlada dosad gospodarstvo rasteretila za tri milijarde kuna, nitko se ne pokreće nego svi čekaju da Vlada nešto poduzme'. S druge strane, kazao je da je kad je riječ o uplati doprinosa, došlo do pomaka, naime, 'na popisu koji smo sačinili prije tri dana bilo je 45 tisuća tvrtki koje treba kontrolirati isplaćuju li redovito doprinose, a u srijedu smo predali popis od 32 tisuće tvrtki. Znate li zašto? Jer je njih 13 tisuća riješilo problem neplaćenih doprinosa', kazao je Linić.

'Netko misli da se s investicijama može početi u 50, 60 dana jer ne sluša ono što neprekidno govorimo - da smo u prvih šest mjeseci u stanju pripremiti projekte, financiranje i ljude koji će izvesti sve te poslove, te započeti strukturne promjene u trgovačkim društvima u kojima se do sada samo trošilo', poručio je ministar financija.

Što se tiče najavljenih izmjena Zakona o radu, kojima bi se ukinula mogućnost neograničenog trajanja kolektivnih ugovora, Linić je rekao o tome ministar rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića ozbiljno pregovara sa sindikatima: 'Zbog ogromnih neuspjeha u trgovačkim društvima kojima upravljamo, Vlada mora pokazati da znamo upravljati, da ćemo imati odgovornije uprave i drugačiji odnos zaposlenika prema poslu.To znači da se u državnim poduzećima treba prvenstveno brinuti, umjesto o plaćama zaposlenih, o tome kako novac, koji građani plaćaju, uložiti u nova radna mjesta i razvoj Hrvatske', zaključio je Linić.

Upitan je li zakonito uvođenje fiksne naknade za naplatu plina, Čačić je samo kazao da je 'ta odluka jednako zakonita, kao i sve druge odluke koje je Vlada donijela'.