BESPRAVNA ZGRADA NA KRIŽINAMA

Odluka o deložaciji 40 splitskih obitelji u ponedjeljak

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 13.05.2011 17:50
  • Objavljeno 13.05.2011 u 14:58
Križine bespravna zgrada

Križine bespravna zgrada

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Drastičan slučaj najavljene deložacije zgrade na Križinama u Splitu, kako smo danas saznali na improviziranoj konferenciji za medije ispred problematičnog objekta, izgleda da će se razriješiti u ponedjeljak

O tome je prisutne izvjestitelje informirao Toni Vukičević, odvjetnik 40 obitelji kojima nad glavom visi prijetnja deložacije iz stanova koje su kupili još prije deset godina od tvrtke Incon. Vukičević očekuje do kraja dana, a formalno u ponedjeljak, odluku Županijskog suda u Splitu o žalbi stanara koji žele biti izdvojeni iz spora vlasnika zemljišta obitelji Vatavuk i tvrtke Incon koja je u međuvremenu proglasila stečaj.

U tom sporu u kojem bi najlošije mogli proći stanari reflektira se sav jad i bijeda hrvatskog pravosuđa jer je riječ o debaklu čitavog sustava. Naime, prije desetak godina bila je uobičajena praksa da građani masovno kupuju nelegalne nekretnine i ulaze u rizik kredita, vjerujući na riječ investitoru.

U Splitu u tom smislu postoji još radikalniji slučaj, zgrada Lazarica preko puta splitske bolnice, koja unatoč najavama ni sada nije useljena i tu su u pitanju stotine ljudskih sudbina i pravnih sporova.

Stanari zgrade na Križinama tvrde da već godinama trpe zbog neriješene situacije i prisiljeni su plaćati novi 'reket' vlasniku zemljišta, a bez čvrste garancije da će objekt biti legaliziran. U ponedjeljak je najavljena i deložacija, pa će to vjerojatno biti turbulentno jutro za sve strane uključene u spor. U slučaju da odluka suda bude nepovoljna za stanare, teško je i zamisliti daljnji scenarij događanja i situaciju u kojoj 40 obitelji mora napustiti zgradu. Odvjetnik Vukičević isto tako tvrdi da je pravda, ali i slovo zakona na strani stanara. Pred stanarima zgrade na Križinama je još jedan neizvjestan vikend, pun iščekivanja.

Do kraja svibnja Vlada bi trebala u Sabor uputiti prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prostornom uređenju i gradnji kojim će se, po svoj prilici, na određeni način urediti pitanje bespravno sagrađenih objekata, odnosno njihove legalizacije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi