ništa od klisovića

Odluka je pala: Gordan Maras bit će SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 25.01.2021 23:20
  • Objavljeno 25.01.2021 u 23:20
Gordan Maras

Gordan Maras

Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

SDP-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba zasigurno će biti predsjednik zagrebačke organizacije SDP-a Gordan Maras. Prošli se tjedan sastalo predsjedništvo zagrebačke organizacije, koje je Marasa jednoglasno podržalo, a u petak će se sastati i Gradski odbor, koji će donijeti i formalnu odluku.

Odlučivat će se između Marasa i Joška Klisovića, no upućeni u situaciju u SDP-u uvjeravaju Jutarnji list da je Marasu jako stalo kandidirati se za gradonačelnika, da je mjesecima lobirao da ga se podrži, a na koncu je i uspio. Očekuje se da dobije jednoglasnu podršku.

Budući da je zagrebački SDP, čak i više od ostatka stranke, duboko podijeljen i da Maras nikada nije imao podršku takozvane Bernardićeve struje, pitanje je otkud takvo jedinstvo oko njegove kandidature.

'Bernardićevi ljudi ga podržavaju zato što mu time žele podmetnuti nogu. Računaju s tim da neće dobro proći na izborima, pa nakon toga više neće imati šansu da preuzme vodstvo nad zagrebačkom organizacijom, što je prilika za nekog njihova. Neki će ga podržati jer smatraju da predsjednik organizacije mora biti kandidat za gradonačelnika, a treći neće podržati Joška Klisovića jer smatraju da nije bio dovoljno aktivan u gradskoj organizaciji - objašnjava jedan od sugovornika Jutarnjem listu. 

Novi predsjednik SDP-a Peđa Grbin i njegovi suradnici, kao i većina novog predsjedništva stranke, radije bi kao kandidata za gradonačelnika Zagreba vidjeli Joška Klisovića. Smatraju ga politički daleko potkovanijim, osobom koja ima iskustvo u izvršnoj vlasti (premda je ono uglavnom vezano za vanjsku politiku), zna upravljati i ostavlja dojam odgovornog i zrelog čovjeka. Jedini nedostatak koji su nalazili Klisoviću pitanje je vremena koje bi mu ostalo za kampanju i približavanje biračima.

'Zagrebački SDP-ovci u Klisoviću vide problem jer ne znaju što bi s njime dobili. Ne znaju što ih čeka s obzirom na to da nije upleten ni u kakve dealove niti pripada ikakvim klanovima. S Marasom, pak, jako dobro znaju na čemu su', kaže drugi sugovornik, koji napominje da su lokalni izbori u Zagrebu ključni za SDP jer će odrediti sudbinu stranke.

'Izbor SDP-ova kandidata za gradonačelnika obilježit će smjer i budući imidž SDP-a. Jedno je ako se kandidira Marasa, a sasvim je drugo ako kandidat bude Klisović', zaključuje se.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!