MINISTARSVO VANJSKIH I EUROPSKIH POSLOVA

Odluka arbitražnog suda ne obvezuje Hrvatsku i neće ju primijeniti

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 04.07.2017 21:03
  • Objavljeno 04.07.2017 u 21:03
Piranski zaljev

Piranski zaljev

Izvor: Cropix / Autor: Alen Mrvoš

Hrvatska je ponovila u utorak, nakon izjave Europske komisije da očekuje od RH i Slovenije da provedu arbitražnu odluku o graničnom sporu, da ju ta odluka ne obvezuje te da je neće primijeniti, ali da ostaje otvorena za dijalog s Ljubljanom u cilju rješavanja graničnog pitanja

"Vezano za današnju izjavu potpredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa u kojoj se referirao na rješavanje hrvatsko-slovenskog otvorenog graničnog pitanja, MVEP još jednom podsjeća da je riječ o bilateralnom pitanju koje je bilo predmet arbitraže koja je, protupravnim djelovanjem Slovenije, teško kompromitirana i iz koje je Hrvatska (na temelju jednoglasne odluke Hrvatskog sabora) izašla 2015. godine", priopćilo je hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

"Odluka arbitražnog suda Republiku Hrvatsku ne obvezuje i neće je primijeniti", ističe se u priopćenju.

Također se naglašava da "Republika Hrvatska ostaje otvorena za dijalog s Republikom Slovenijom s ciljem  rješavanja graničnog  pitanja".

Timmermans je izjavio utorak u Strasbourgu kako Europska komisija očekuje da Hrvatska i Slovenija provedu arbitražnu odluku o granici. 

"Europska komisija prima na znanje odluku arbitažnog suda i očekuje od obje strane da je provedu", kazao je Timmermans nakon što je kolegij povjerenika Europske komisije raspravljao o odluci arbitražnog suda od 29. lipnja o razgraničenju na kopnu i moru između Hrvatske i Slovenije.

Timmermas je rekao da je Komisija pomagala u pokretanju arbitražnog procesa za rješavanje spora koji traje više od 20 godina, ističući da je uvijek podržavala mirno rješavanje graničnih prijepora.

Komisija je pozdravila najavljeni sastanak premijera Mire Cerara i Andreja Plenkovića u Ljubljani 12. srpnja i njihov dogovor da neće biti nikakvih jednostranih poteza. 

Timmermans je kazao kako se nada da će se premijeri dogovoriti kako najbolje provesti arbitražnu odluku i kazao da je Komisija spremna posredovati u tom procesu. 

"Europska komisija se nada da će se obojica premijera dogovoriti o tome kako najbolje provesti pravorijek arbitražnog suda. Komisija naravno ostaje spremna pomoći u tom procesu. Kolegij će ponovno raspravljati o tom pitanju kada krene taj proces kako bi raspravljao o napretku i razmotrio kako može pomoći u punoj i pravednoj provedbi pravorijeka", rekao je Timmermans.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!