VANDOREN NA TRIBINI U SPLITU

Odluka, ali i odgovornost je na hrvatskim građanima

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 18.01.2012 09:58
  • Objavljeno 18.01.2012 u 09:58
Vandoren u Splitu

Vandoren u Splitu

Izvor: tportal.hr / Autor: Leo Nikolić

Šef Delegacije EU u Hrvatskoj Paul Vandoren je danas u Splitu sudjelovao u radu javne tribine na temu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Tribinu je organizirala Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura Plus iz Splita, a moderator je bila Željana Buntić Pejaković

Uz veleposlanika EU Paula Vandorena na tribini su sudjelovali dr. Neven Šimac, predsjednik Centra za europsku dokumentaciju i istraživanje - Robert Schuman i dr. sc. Dragan Markovina, profesor na Filozofskom fakultetu u Splitu. Tribina je izazvala, za splitske prilike, zapažen interes oko dvije stotine građana, a činjenica da se održavala u Gradskom kazalištu lutaka je izazvala i nekoliko duhovitih, pa i sarkastičnih komentara u publici.

Osim te činjenice, sve drugo je zapravo bilo više nego ozbiljno. Sva tri sudionika tribine su imala priliku predstaviti svoje viđenje predstojećeg referenduma i svoje mišljenje o priključenju Hrvatske novoj političkoj asocijaciji. Vandoren je jasno odmah u početku naglasio da on može samo ohrabriti građane Hrvatske da na referendumu zaokruže da, ali ih ne želi uvjeravati. 'Lopta je na vašoj strani igrališta, vaš je sljedeći potez. Odluka, ali i odgovornost je na hrvatskim građanima. EU će uvažiti svaku odluku građana. No, samo želim naglasiti, vrijedi razmisliti!', rekao je Vandoren. Po njegovom mišljenju, proces integracije zemalja EU nije dovršen, ali rezultati u održanju mira, stabilnosti i organizaciji zajedničkog tržišta su postignuti.

Neven Šimac je bio još direktniji i naglasio da je pristup dobrovoljan, ali da je Hrvatska već dobrim dijelom dio te asocijacije i po njemu dileme ne bi trebalo biti. 'Mi delegiramo dio svog suvereniteta, ali on je neupitan. U jednoj fazi Hrvatska će biti u prilici šest mjeseci predsjedati Europskom unijom, kao i primjerice znatno manji Luksemburg. Za skeptike treba reći da postoji i mehanizam izlaska iz EU', rekao je Šimac.

Dragan Markovina je naglasio da je on u načelu protiv ulaska u EU, ali da ovakva Hrvatska nema izbora.

'Što je nama ostalo od samostalnosti i suvereniteta? Ništa. Hrvatska već jest kolonija. Sve smo već prodali, i ovo što je preostalo će se prodati. Mi smo dužni na sve strane i Hrvatska je zapravo neuspio projekt', rekao je Markovina te ustvrdio da trebamo za pet dana svejedno na referendumu glasati za ulazak u EU i u tom političkom okviru ostvariti internacionalizaciju radničke borbe za radnička prava.

Nakon izlaganja njihovih stavova, oni su odgovarali i na pitanja građana, od potpunih euroskeptika kao što je bio jedan sudionik rasprave koji je EU proglasio totalitarnom tvorevinom prema kojoj je Hitler malo dijete, do ozbiljnih upita o ekonomskim pitanjima. Na upit o brodogradnji je Paul Vandoren, koji je na ostale upite diplomatski vješto i uvjerljivo odgovarao, dao tvrd i nediplomatski odgovor, te se pozvao na poglavlje 8 o konkurentnosti. Na kraju je rekao da bi Vladi RH bilo najbolje da dovrši proces privatizacije i restrukturiranja brodogradnje u cilju očuvanja proizvodnje i tradicije.

Sudionici su strpljivo odgovorili i na ostala politička i fiskalna pitanje o funkcioniranju EU, a Vandoren je naglasio socijalni karakter Europske unije u odnosu na trenutno prevladavajući model divljeg neoliberalnog kapitalizma. 'Europska unija provodi model socijalne tržišne ekonomije', zaključio je Vandoren uspješnu tribinu u lutkarskom kazalištu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi