OBERSNEL OBJAŠNJAVA

'Odlagalište smeća Marišćina neće zagaditi vodu!'

  • Autor: Karmen Mrkić
  • Zadnja izmjena 12.09.2012 21:07
  • Objavljeno 12.09.2012 u 21:07
Vojko Obersnel

Vojko Obersnel

Izvor: tportal.hr / Autor: Karmen Mrkić

Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, studiozno je pristupio pisanju odgovora Josipu Kataliniću, predsjedniku Kriznog eko stožera Marišćina - udruge Eko Kvarner Halubje, vezano uz sustav zbrinjavanja otpada na području Primorsko-goranske županije, odnosno realizaciju projekta Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina (ŽCGO). Njihova se konverzacija redovito odvija preko medija, a Obersnel je danas detaljno objasnio kako će ŽCGO Marišćina funkcionirati, bez ikakve opasnosti za zdravlje građana, izvorišta pitke vode i okoliš

Gradonačelnik je istaknuo da je lokacija ŽCGO Marišćina utvrđena u Prostornom planu Primorsko-goranske županije koji je donesen na Županijskoj skupštini još 2000. godine te da je Studiju utjecaja na okoliš naručila Primorsko-goranska županija. Rješenje o prihvatljivosti ove građevine izdalo je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva RH, a cijeli se projekt realizira preko TD Ekoplus kojem su osnivači Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Čistoća i Općina Viškovo. Obersnelu stoga nije jasno zašto Katalinić njemu postavlja pitanja vezana za izbor lokacije, izmjene Prostornog plana Primorsko-goranske županije ili vrstu otpada koji će biti odlagan u sklopu ŽCGO Marišćina, kada to nije u njegovoj nadležnosti.
O zaštiti voda, Obersnel drži da je prema projektnoj dokumentaciji predviđena kontrola donjeg brtvenog sloja, koja će provoditi u više faza. Kontrola nepropusnosti se vrši na cjevovodima koji odvode procjednu (i oborinsku) vodu, što je programom kontrola u projektu predviđeno i odrađeno, a kontrola izvješća se vrši na tehničkom pregledu.

Nadalje, istraživačkim radovima Instituta za geološka istraživanja Zagreb, ne samo posljednjim trasiranjem, već i rezultatima ranijih istraživanja izvedenih za razne namjene, utvrđeno je da se podzemna voda iz terena lokacije ŽCGO Marišćina drenira i gravitira prema priobalnim izvorima Cerovica i Pod Jelšun, a ne prema izvoru Rječine.

Usto, na dnu kazeta postoji vodonepropusni sloj te sustav drenaže za prikupljanje procjedne vode, stoga, objašnjava Obersnel, ne postoji apsolutno nikakva mogućnost zagađenja izvora Rječine ili drugih izvora koji se koriste za potrebu javne vodoopskrbe.

Dodaje da je istim istraživanjima utvrđeno da se cjelokupno područje Marišćine nalazi izvan područja IV zone sanitarno-tehničke zaštite, odnosno da se u cijelosti nalazi u 'zoni djelomičnog ograničenja', što znači da izvori koji se upotrebljavaju za javnu vodoopskrbu Rijeke i riječkog prstena (Rječina, Zvir, Martinšćica, Perilo, Dobra i Dobrica) nisu ugroženi s područja Marišćine te da se kontrola tih izvorišta voda provodi stalno. Čak se kontrolira i voda s izvora Cerovica i Pod Jelšun, koja se ne koristi za vodoopskrbu niti su ti izvori u planu kao rezervni izvori vode za vodoopskrbu.

Što se tiče zbrinjavanja sadržaja sabirne jame ŽCGO Marišćina, u kojoj će se skupljati otpadna voda nakon procesa filtriranja crpljene tekućine iz otpadnih kazeta, Obersnel piše Kataliniću da je ono predviđeno na F-stanici (fekalnoj stanici), u sklopu uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Delta. Ta stanica služi i za kontrolirani prihvat i zbrinjavanje crpljenog sadržaja (otpadnih voda) iz septičkih i sabirnih jama, a postupak zbrinjavanja sadržaja sabirne jame ŽCGO Marišćina je prikladan i prihvaćen od strane KD Vodovod i kanalizacija d.o.o. Rijeka.

Zbog zabrinutosti građana oko zbrinjavanja baliranog otpada, ponovno je objasnio postupak obrade: balirani otpad vozit će se specijalnim vozilima, tzv. roll-kiperima i grajferima, te će se pomoću viličara s teleskopskim kranom istovarivati u kazete zajedno s ostalim otpadom. Odloženi otpad tretirat će se sredstvom s efektivnim mikroorganizmima koje će ubrzati i poboljšati razgradnju organskih tvari, čime će se spriječiti pojava neugodnih mirisa, a i svakodnevno će se prekrivati inertnim materijalom.

Odlaganje, odnosno privremeno skladištenje otpada u tri izgrađene kazete odlagališta prve faze ŽCGO Marišćina započet će odmah po dobivanju uporabne dozvole za Podetapu A1, što se očekuje ovih dana, te se procjenjuje da će se sav balirani otpad s platoa na Marišćini premjestiti u kazete u narednih mjesec dana, a balirani otpad s Viševca u narednih nekoliko mjeseci.

Nakon izgradnje MBO postrojenja ŽCGO Marišćina, otpad odložen u kazete bit će obrađen. Uklanjanje otpada uključivat će iskop utovarivačem, utovar na kamione i prijevoz do MBO postrojenja na kojem će se izdvojiti gorive komponente otpada. Ostatak, koji čine metanogene komponente otpada, odlagat će se unutar bioreaktorskog odlagališta gdje će se dodavanjem vode stvoriti uvjeti za brzu mikrobiološku razgradnju i produkciju odlagališnog plina koji će se iskorištavati za proizvodnju električne energije.
Gradonačelnik za kraj poručuje Kataliniću da je Europska unija ozbiljna institucija te da sama činjenica da ona financira ovaj projekt, govori o njegovoj kvaliteti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi