PLATITE, PODANICI

Odgoj britanskog kraljevića košta astronomski

24.07.2013 u 15:20

Bionic
Reading

Samo za odgoj i obrazovanje nedavno rođenog, najmlađeg izdanka britanske dinastije Windsor, kraljevska obitelj trebala bi izdvojiti oko 650 tisuća dolara. Zajedno s drugim troškovima, odgoj i briga o potencijalnom budućem kralju Engleske do njegove 21. godine mogli bi koštati oko milijun dolara

Do spomenutih je brojki došla osiguravajuća kuća Liverpool Victoria, s tim da u račun nije ukalkulirala privatnu poduku za novorođenoga sina Williama i Catherine od Cambridgea, kao ni troškove odijevanja i osiguranja.

Godišnja plaća dadilje u kraljevskoj obitelji procjenjuje se na 54 tisuće dolara godišnje. Princ kojem roditelji još nisu odabrali ime mogao bi pohađati Eton College.

Njegov novopečeni otac, princ William, inače je po zanimanju pilot helikoptera u Royal Air Forceu, ali si kao pripadnik vrha bizarne monarhije u demokraciji 21. stoljeća može dozvoliti luksuz da podnese ostavku kako bi provodio više vremena s obitelji i, kako piše CNN, 'preuzeo više službenih dužnosti'.

Bizarnost britanske monarhije sastoji se u njezinu ekstremnom bogatstvu u odnosu na, recimo, skandinavske kraljevske obitelji. Kraljevski luksuz i uzvišenost nad običnim pučanima temelji se na Potpori suverenu (Sovereign grant), porezu koji plaćaju ti isti pučani, britanski porezni obveznici. U iduće dvije godine spomenuti porez će Windsorima donijeti 55 milijuna dolara. Naravno, mnogi se u Velikoj Britaniji protive tako skupom društvenopolitičkom atavizmu, zahvaljujući kojem će prijestolonasljednička obitelj živjeti u apartmanu na četiri kata, sa 21 sobom u londonskom Kensington Palaceu.

No branitelji 'glamurozne' monarhije tvrde da je ona financijski isplativ brend koja na kraju čak puni proračun. Prema Brand Financeu, njezino postojanje donijet će ove godine britanskoj ekonomiji oko 2,3 milijarde dolara. Proslave rođenja princa po restoranima, hotelima, aerodromima i ulicama privlače turiste i obrću kapitalistički kotač trženja ničega. Ove godine tema je mali prijestolonasljednik kojem još ne znamo ime, lani je to bila trudnoća, a preklani 'vjenčanje iz snova'.

Vjerojatno u tome i leži tajna veza između kraljevske obitelji i histeričnih engleskih tabloida koji su navodni značaj i romantiku otočke aristokracije uspjeli uvaliti i drugim tabloidiziranim društvima, uključujući i hrvatsko. Kate, William, Harry, Kraljica Elizabeta i drugi ne silaze s naslovnica žutih novina iako mnogima nije jasno (a mnogi od čitatelja više ni ne postavljaju to pitanje) što su točno važnoga i dobroga za britansko društvo napravili ti monarsi u zadnjih nekoliko desetljeća.