TEŠKA GREŠKA

Odgođeno suđenje liječnicima zbog smrti jednog i invaliditeta drugog blizanca

29.01.2014 u 12:46

Bionic
Reading

Suđenje na sinjskom Općinskom sudu dvojici splitskih ginekologa, dr. Tomislavu Striniću i dr. Borisu Deliću, optuženima da su propustili uočiti da je trudnicu Dijanu Aničić potrebno poroditi hitnim carskim rezom, što je dovelo do smrti jednog i teškog oštećenja drugog blizanca tijekom poroda 1998. godine, neće se održati ovoga petka zbog obveza branitelja prvooptuženog.

Liječnici su optuženi za teško kazneno djelo protiv zdravlja.

'Rasprava je odgođena jer je branitelj prvooptuženog (dr. Strinića) već ranije imao zakazano drugo ročište. Sudac mi je rekao da će raspravu zakazati tijekom veljače. Još ne znamo točan datum', rekao je Hini odvjetnik Josip Mađarić, koji zastupa majku Dijanu Aničić

Dvojicu liječnika optužnica tereti da po prijemu trudnice Dijane Aničić 15. kolovoza 1998. godine na Klinici za ženske bolesti i porode Kliničke bolnice Split, kao dežurni porodničari, obavljenim pregledom nisu uočili da se radi o visokorizičnoj trudnoći s teškom placentarnom insuficijencijom i intrauterinom retardacijom, kao i cerebralnom hipoksijom u oba ploda, navodi se u optužnici. Kaže se kako su proveli normalni porod ne očekujući smrt jednog dvojka, iako je takvo stanje trudnice bilo evidentno i nužno zahtijevalo hitni carski rez.

Zbog djelovanja trudova tijekom poroda, jedno je dijete umrlo, a drugi blizanac je pretrpio teška oštećenja zbog kojih je ostao stopostotni invalid, navodi se u optužnici.

Optužnica je podignuta 14 godina nakon događaja jer je pronađena medicinska dokumentacija koja je potvrdila da su oba blizanca prilikom dolaska u rodilište bila živa. Vrhovni sud je 14. ožujka 2012. odbio kao neosnovane žalbe okrivljenika i potvrdio odluku Županijskog suda u Splitu kojom je dopuštena obnova postupka.

Za smrt bebe ginekolozima može biti izrečena zatvorska kazna do osam godina, a za teški invaliditet pet godina zatvora.